Laatste kans op belastingvoordeel bij opleiding

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Hiervoor in de plaats komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. De komst van een nieuwe subsidieregeling klinkt goed. Toch kan de fiscale aftrek voordeliger voor je zijn. Je moet dan wel snel in actie komen, zodat je nog gebruik kunt maken van deze mogelijkheid. We leggen het je uit.

Fiscale aftrek studiekosten

Tot 1 januari kun je als particulier nog gebruikmaken van de mogelijkheid om je studiekosten of andere scholingsuitgaven af te trekken in je aangifte inkomstenbelasting over 2021. Dat zijn dan de aftrekbare opleidingskosten die je in 2021 betaalt. Let op, de opleidingskosten die je in 2022 of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar. 

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Als je een opleiding of een studie voor je (toekomstige) beroep volgt, of als je kosten maakt voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties), dan mag je sommige kosten aftrekken. Dit zijn kosten zoals lesgeld, examengeld en de kosten voor studieboeken. Kosten voor je laptop, printer, reiskosten en dergelijke, zijn niet aftrekbaar. 

Lees hier meer over de voorwaarden die de Belastingdienst stelt.

Het bedrag dat je mag aftrekken voor studiekosten en andere scholingsuitgaven is maximaal € 15.000. Als je ook een vergoeding krijgt van je werkgever, moet je dat bedrag van de kosten aftrekken. En ook de drempel van € 250 die de Belastingdienst hanteert, gaat er nog vanaf.

Een rekensommetje als voorbeeld

Opleiding Leergang Certified Compliance Officer (CCO)

  • Kosten lesgeld, studiemateriaal, examenkosten, assessment: € 10.149
  • Vergoeding of bijdrage van bijvoorbeeld je werkgever: € 1.000
  • Drempel: € 250

Dan mag je € 10.149 - € 1.000 - € 250 = € 8.899 aftrekken van je belastbaar inkomen.

Je belastingteruggaaf is dan:

bij schijf 1: € 8.899 x 37,1% = € 3.338,63 en bij schijf 2: € 8.899 x 49,5% = € 4.405.

Fiscale regeling soms voordeliger dan STAP

Met ingang van 2022 vervangt het STAP-budget de fiscale regeling. Je kunt hiermee aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van € 1.000 per jaar. Kost het programma meer dan € 1.000? Dan betaal je de rest zelf. Het kabinet zal naar verwachting jaarlijks een budget beschikbaar stellen van ruim € 200 miljoen. Daarmee zijn zo’n 200.000 toekenningen van subsidieaanvragen mogelijk. Daarbij geldt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. 

Zeker bij een duurdere opleiding is de fiscale aftrekregeling veel voordeliger dan de STAP-regeling: € 3.338,63 (schijf 1) of € 4.405 (schijf 2) tegenover de € 1.000 euro via STAP. Een belangrijk nadeel van STAP is ook het beperkte budget. Als de subsidiepot op is, heb je pech en krijg je niets.

Kom nu in actie

Ben je je al aan het oriënteren op een opleiding? Dan loont het de moeite om snel in actie te komen. Schrijf je je in (en betaal je!) vóór 1 januari 2022 voor een opleiding bij NIBE-SVV, dan kun je nog profiteren van deze aantrekkelijke fiscale aftrekmogelijkheid. Deze regeling kan je in totaal tot wel 50% belastingvoordeel opleveren!

Bekijk ons opleidingsaanbod

Maar ook als je dit jaar al bezig bent geweest met je professionele ontwikkeling en in 2021 al een opleiding hebt gevolgd, is het zonde om het belastingvoordeel te laten liggen. Dus vergeet niet om bij je aangifte 2021 de studiekosten mee te nemen. 

Belangrijkste voorwaarden 

We zetten nog even de belangrijkste voorwaarden voor je op een rijtje om gebruik te kunnen maken van het belastingvoordeel voor particulieren:

  • Je bent belastingplichtig in Nederland.
  • Je hebt je studiekosten betaald in 2021. Je hoeft dan niet direct te beginnen met je studie. Je mag er ook voor kiezen om pas in 2022 aan je opleiding te beginnen. Zolang de facturering en betaling maar in 2021 plaatsvinden.
  • Je hebt geen recht op studiefinanciering of studievoorschot. Je hebt dus geen lening, beurs of OV-abonnement van DUO.
  • De opleiding is voor je (toekomstige) beroep.
  • Jij of je fiscale partner maakt de kosten voor jouw opleiding of die van je fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken. Krijg je de kosten vergoed via je werkgever of een studiefonds? Dan tellen alleen de kosten mee die echt voor jouw rekening zijn. Let op: er is geen fiscale aftrekmogelijkheid als je ouders de studie betalen! 
  • Alleen de noodzakelijke kosten zoals les-, examengeld en leermiddelen zijn aftrekbaar in het jaar van betalen.
  • Je mag maximaal € 15.000 per jaar aftrekken. 

Informeer je goed en kijk voor meer informatie over de fiscale aftrek studiekosten op de website van de Belastingdienst.

Het opleidingsaanbod van NIBE-SVV vind je hier

En je kunt natuurlijk altijd contact opnemen met een van onze studieadviseurs via telefoonnummer 035 – 7 506 155. Zij helpen je graag verder als je meer wilt weten over deze aftrekmogelijkheid.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!