De Wft-PE-opleidingen

De huidige Wft-PE-periode is bijna ten einde. En dat is te merken bij NIBE-SVV. Veel financieel professionals oriënteren zich nu op een Wft-PE-opleiding ter voorbereiding op het Wft-PE-examen, om nog op tijd hun ceritficaat te halen en hun adviesbevoegdheid te verlengen. Wat moet je weten over deze opleidingen? Onze docent Coby-Wilma van Essen vertelt het. 

Coby-Wilma van Essen is trainer/docent bij NIBE-SVV. Ze heeft inmiddels al heel wat Wft-(PE)-opleidingen en trainingen voor ons verzorgd. En daarnaast weten ook onze accountmanagers haar regelmatig te vinden als ze een klankbord nodig hebben bij het zoeken naar maatwerkoplossingen.

Coby-Wilma van Essen

“De uitdaging is”, zegt Coby-Wilma “om bij de opleidingen en trainingen de ‘juiste’ toon te vinden als het gaat om het invullen van de toetstermen van het CDFD. Het CDFD vult een onderwerp deels in, maar het is aan het opleidingsinstituut en vervolgens aan de docent om de onderwerpen goed te belichten.”

Coby-Wilma doet zelf als trainer/docent in ieder geval één keer per Wft-PE-periode examen. “Want je kunt pas een goed lesplan schrijven als je enig inzicht hebt in waarop de nadruk van het Wft-PE-examen ligt.”

Waarom Wft-PE-opleidingen

Coby-Wilma: “Wft-PE is een wettelijke verplichting. Adviseurs moeten eens in de drie jaar hun Wft-PE-certificaat behalen voor hun beroepskwalificatie, anders mogen ze volgens de wet niet meer adviseren.” De wet schrijft voor dat je aantoont dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in de markt en dat je je klanten op basis daarvan deskundig kunt adviseren. Dat doe je door het behalen van (een) Wft-PE-examen(s). Heb je je Wft-diploma behaald vóór 1 april 2019 of voor deze datum je adviesbevoegdheid verlengd, dan moet je vóór 1 april 2022 een Wft-PE-examen doen om je adviesbevoegdheid tot 1 april 2025 geldig te houden. 

Coby-Wilma: “De Wft-PE-opleidingen en trainingen bij NIBE-SVV zijn zo ingericht dat je snel en efficiënt actuele kennis en vaardigheden ontwikkelt, waarmee je je optimaal kunt voorbereiden op het officiële Wft-PE-examen. Er zijn verschillende studievarianten, die aansluiten bij de verschillende manieren van leren en bij de verschillende situaties van cursisten.” 

Meer informatie over de mogelijkheden en de inhoud van de Wf-PE-opleidingen

Zwaarder dan andere jaren

Coby-Wilma: “Maar niet voor iedereen is het halen van het examen even gemakkelijk.” Ze legt uit: “De Wft-PE wordt dit jaar als behoorlijk zwaar ervaren door de cursisten, zwaarder dan in de perioden ervoor. Ook al blijf je in je vak bij, het examen voor een PE-beroepskwalificatie blijft toch vaak benaderd vanuit de theoretische kant. En de meesten van onze cursisten zijn juist heel praktijkgericht. Ik zeg ook altijd in mijn trainingen dat je je ervaring even thuis moet laten op de examendag en de vraag zoals die gesteld wordt ook zo theoretisch mogelijk moet benaderen.”

Ze vervolgt: “Ik heb soms het idee dat juist de starter de Wft-PE-opleidingen makkelijker vindt. Enerzijds omdat starters nog weinig praktijkervaring hebben en meer theoriegericht zijn. Anderzijds, omdat zij nog niet zo lang geleden het initiële examen hebben gedaan en dus weten hoe de vraagstelling bij de examens is. Voor een ervaren adviseur die lang uit het ‘leren’ is, is het lastig om het leerritme weer op te pakken.”

“Net als bij de initiële Wft-examens”, stelt ze, “heb je ook bij de PE-examens vragen die te maken hebben met vaardigheden en competenties. Het lastige bij deze vragen is dat je als deelnemer echt je praktijk buiten beschouwing moet laten. Je kunt een PE-examen echt niet alleen op routine doen. En dat geeft best wel weerstand bij deelnemers”, constateert ze.

Aansluiting op de praktijk

Coby-Wilma wijst er ook op dat de opleidingen een goede voorbereiding zijn op de Wft-PE-examens, maar dat het de Wft-PE-examens zelf zijn die helaas niet zo goed aansluiten op de praktijk van de financieel adviseur. “Veel adviseurs zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in één onderwerp. Bijvoorbeeld Aansprakelijkheid Bedrijven. Maar zij moeten zowel onderwerpen van Wft Basis als Schadeverzekering Particulier leren, om dan vervolgens één vraag terug te vinden op hun eigen vakgebied. En er zijn ook veel adviseurs die helemaal niets van doen hebben met de Wft-PE-lesstof. Denk aan de risk- en insurancemanagers van corporates of aan makelaars, die om hun employability up-to-date te houden toch elke drie jaar weer de Wft-PE-uitdaging aangaan.”

Beste voorbereiding op het Wft-PE-examen

De beste voorbereiding op het examen is volgens haar: “Goed de lesstof lezen. Probeer kop en staart te geven aan de informatie. Begrijp je ook daadwerkelijk wat er staat? En wees je ervan bewust dat niet alle lesstof in de tekst staat, maar dat je ook de informatie achter de links moet lezen. Voor diegene die géén examentraining hebben, is het doorklikken op deze links echt heel belangrijk”, zo benadrukt ze.

Nog een tip van Coby-Wilma voor het Wft-PE-examen

“Voorkom een race tegen de klok tijdens je Wft-PE-examen. Deel daarom de beschikbare tijd slim in en besteed maximaal 1 minuut aan iedere kennis- en begripsvraag. Doe je dit, dan houd je voldoende tijd over voor de andere examenvragen. En als je niet zeker van je zaak bent, doe een training,” zo adviseert ze, “want met een beetje hulp van buitenaf vergroot je jouw slagingskans enorm!”

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!