Wat is BI (Business Intelligence)?

Business Intelligence. Je hoort die term tegenwoordig te pas en te onpas, maar wat is het nu eigenlijk? Wat kun je ermee? En wat doet bijvoorbeeld een Business Intelligence Consultant? Na deze uitleg weet je meer.

Business Intelligence is het nieuwe Management Informatiesysteem

Business Intelligence (of kortweg BI) houdt in: het verzamelen van informatie binnen de eigen handelsactiviteit. Het gaat hierbij veelal om financiële data of gegevens over producten, klanten, concurrenten, de toestand van de markt, beslissingsprocessen en algemene trends op het gebied van economie, technologie en cultuur. Het doel van het verzamelen en analyseren van deze gegevens is het verkrijgen van beslissingsondersteunende informatie (oftewel intelligence).

Het doel van Business Intelligence is altijd afgeleid van de strategie van een bedrijf, of de missionstatement. Zo’n strategie kan gebaseerd op zowel de korte termijn (onder andere kwartaalcijfers voor de beurs), als de lange termijn (onder andere vergroten van marktaandeel). Business Intelligence wordt uiteindelijk altijd ingezet om, uitgaande van de eigen missionstatement, competitief voordeel te creëren en slimmer te werken. Het geldt als een waardevolle kerncompetentie. Business Intelligence is welbeschouwd het nieuwe Management Informatiesysteem (MIS). Alleen sneller, beter, betrouwbaarder.

Business intelligence als proces, technologie en discipline

In de business Intelligence definitie kunnen drie aspecten worden onderscheiden:

  • Business Intelligence als proces: het proces waarin een organisatie op gerichte wijze data registreren, verzamelen en analyseren, plus het toepassen van de daaruit voortvloeiende informatie op besluitvormingsprocessen, om de prestaties van de organisatie te verbeteren.
  • Business Intelligence als technologie: de verzameling van ICT-hulpmiddelen dat BI als proces in organisaties ondersteunt, efficiënt maakt en het ‘een gezicht’ geeft.
  • Business Intelligence als discipline: het geheel aan concepten, processen, strategieën, cultuur, structuur, methodieken, standaarden en ICT-hulpmiddelen die ervoor zorgen dat organisaties zich intelligenter kunnen gedragen en ontwikkelen.

Wat doet een business intelligence consultant?

Waar veel bedrijven tegenwoordig behoefte aan hebben is een business intelligence consultant (of BI-consultant). Dat is iemand die verbanden legt tussen de business intelligence uit verschillende systemen. Op basis van deze verbanden adviseert de BI-consultant over het (beter) organiseren van bedrijfsdata en werkprocessen binnen een organisatie. Op basis hiervan kan vervolgens weer een business intelligence strategie worden ontwikkeld.

Meer weten over Business Intelligence?

Neem dan eens een kijkje in de NEXT Academy van NIBE-SVV. Hierin vindt u verschillende opleidingen op het gebied van Business intelligence:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!