Traditionele verzekering inadequaat voor cyberincidenten

Geen enkele traditionele verzekering biedt een goede dekking voor cyberincidenten. Dit schrijft het Verbond van Verzekeraars in zijn position paper Virtuele risico’s, echte schade, dat onlangs werd gepresenteerd.

Cyberincidenten

Bij cyberincidenten moet men denken aan moedwillige aanvallen van buitenaf (hackers, virussen), maar ook aan niet-opzettelijke menselijke fouten of technisch falen. De schade kan groot zijn. Maar in Nederland zijn er nog maar weinig cyberpolissen op de markt.

Schade aan data

De ontwikkelingen op ict-gebied brengen nieuwe verzekeringsvragen met zich mee. Materiële schade – zoals een brand in de serverruimte – wordt via traditionele verzekeringen gedekt. Schade aan data wordt echter zelden gezien als materiële schade. Reguliere aansprakelijkheidsverzekeringen bieden doorgaans ook alleen dekking voor zaak- en letselschade, niet voor financieel nadeel als gevolg van een digitaal incident. In het position paper constateert het Verbond dat geen enkele traditionele verzekering een goede dekking biedt voor cyberincidenten. Daarom verwacht het Verbond dat cyberverzekeringen een hoge vlucht gaan nemen. Een bedrijfsdekking voor cyberrisico’s zal op korte termijn net zo normaal zijn als een brand- of aansprakelijkheidsverzekering. Want de bedrijfscontinuïteit kan net zo goed door cyberrisico’s in gevaar komen als door een brand of diefstal.

Kleine en grote bedrijven

Cyberverzekeringen zijn op dit moment vooral interessant voor bedrijven die in sterke mate afhankelijk zijn van ict-systemen en/of veel gegevens beheren. Dat geldt voor zowel kleine als grote bedrijven. Een webwinkel beschikt bijvoorbeeld al gauw over duizenden contacten. Online verkoop van producten en diensten is nu al goed voor 65,9 miljard euro per jaar, bleek onlangs uit onderzoek van een aantal brancheverenigingen, waaronder het Verbond. Het Verbond verwacht dat dat binnen een paar jaar toeneemt tot ruim 70 miljard euro.

Training Data governance en datakwaliteit

Wilt u meer inzicht in de eisen die vanuit de wetgeving aan informatievoorziening worden gesteld? En leren hoe u deze vertaalt naar oplossingen en hoe u deze implementeert in uw organisatie? Volg dan de training Data governance en datakwaliteit.

Lees ook het artikel ‘Nog onvoldoende bewustwording van gevolgen cyberrisico’s’ in het decembernummer van de Beursbengel.

Andere opleidingen

Op dit en aanpalend gebied biedt NIBE-SVV nog enkele andere opleidingen:

  • Privacy en internet
  • Privacy in de praktijk
  • De dag van de privacy
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!