Meldplicht belastingontwijking uitgesteld

Om bedrijven tegemoet te komen vanwege de coronacrisis heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën op 26 juni besloten dat de verplichting om mogelijk frauduleuze internationale fiscale constructies te melden bij de Belastingdienst pas ingaat op 1 januari 2021 in plaats van op 1 juli 2020.

Attentie: uitstel DAC6

Vanaf 1 juli 2020 zou de Europese richtlijn Mandatory Disclosure Rules (MDR)/DAC6 van kracht zijn. Vanaf die datum zouden financieel dienstverleners mogelijke belastingontwijking moeten melden bij de Belastingdienst. Zie ook het eerder in de Nieuwsbreak verschenen artikel hierover.

Maar door de coronacrisis is tijdige naleving van deze verplichting niet goed mogelijk, aldus de EU-Raad. Die biedt Lidstaten daarom de optie de meldplicht een half jaar uit te stellen. Staatssecretaris Vijlbrief heeft nu besloten hiervan gebruik te maken en de meldplicht pas in te laten gaan op 1 januari 2021.

Terugwerkende kracht

Wel blijft de meldplicht nog steeds met terugwerkende kracht gelden voor de periode vanaf 25 juni 2018. Het uitstel betekent alleen dat informatie over mogelijk frauduleuze constructies een half jaar later bij de Belastingdienst gemeld moet worden. Met andere woorden: vanaf 1 januari 2021 moet u melding maken van verdachte constructies die hebben plaatsgevonden vanaf 25 juni 2018. Doet u geen melding, dan riskeert u een (hoge) boete.

Die meldplicht geldt voor álle intermediairs. Onder ‘intermediairs’ wordt verstaan: financieel adviseurs, belastingadviseurs, KYC-analisten, accountants, notarissen en advocaten, maar ook medewerkers bij een bank, verzekeraar of trustkantoor.
 
Tijdlijn ministerie van Financiën voor het melden van verdachte constructies
 

Goed voorbereid met online training

Om u goed voor te bereiden, heeft NIBE-SVV de praktische online training DAC6, Regels voor het Melden van Grensoverschrijdende Transacties ontwikkeld.

Met deze training leert u belastingontwijkende constructies herkennen en leert u wanneer u deze moet melden.

Meer weten

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!