De vereiste vaardigheden van de compliance officer

De compliance officer vervult binnen een organisatie de functie van de spreekwoordelijke spin in het web. Zijn taak is gericht op het beschermen van de reputatie en de integriteit van een bedrijf. Daar komt nogal wat bij kijken. Waar moet een compliance officer nu precies aan voldoen?

De rol van compliance officer is even veelzijdig als complex. Kennis is een eerste vereiste. Hij moet weten welke wetten en regels op zijn organisatie van toepassing zijn en wat ze inhouden. Dat betekent dat hij over brede, actuele juridische kennis moet beschikken, maar ook dat hij het bedrijf kent waarvoor of waarbij hij werkt of dat hij thuis is in het betreffende vakgebied. Zo weet hij sneller de regels en wetten eruit te pikken die van belang zijn. Maar ook moet hij weten hoe de interne processen lopen.

Ook vaardigheden zijn vereist

Los van de kennis die meer dan welkom is, zijn bepaalde vaardigheden vereist. Want bij de compliance officer draait het ook om inleven, overtuigen en goed communiceren. Het invoeren van nieuwe regels en wetten binnen een organisatie kan de commerciële belangen doorkruisen. Zie het dan maar eens te verkopen dat bepaalde aanpassingen beslist moeten worden doorgevoerd. Dan komt het aan op balanceren tussen het naleven van de wetten en evengoed de targets halen en daar het juiste evenwicht tussen vinden. Daadkracht is daarbij net zo belangrijk. Als compliance officer moet je er dus niet voor terugschrikken de confrontatie met managers en beleidsbepalers aan te gaan. Het bedrijfsbelang staat immers voorop.

Volg de boeiende leergang Certified Compliance Officer (CCO)

Belangstelling voor deze uitdagende functie? Voor medewerkers die met de compliance binnen een bedrijf te maken hebben of daarin zijn geïnteresseerd, hebben we de opleiding Certified Compliance Officer (CCO) ontwikkeld. Deze complete leergang biedt een waardevol programma om door te kunnen groeien tot een volwaardige compliance officer. De leergang CCO is geaccrediteerd door DSI. Met het behalen van het diploma Certified Compliance Officer (CCO) kunnen professionals zich bij DSI laten certificeren door middel van opname in het register DSI Compliance Professional. De opleiding kan bovendien vrijstellingen opleveren in de Registeropleiding Financieel Recht van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!