Werken bij een bank begint bij stevige basiskennis. Test nu uw kennis

Net gestart bij een bank en u wilt uitgroeien tot een volwaardige bankprofessional? Met een goede basiskennis heeft u meteen al een voorsprong. Maar hoe staat het gesteld met uw kennis? Test uzelf door onderstaande vragen te beantwoorden. En als u al langer bij een bank werkt: ook dan kunt u de test gewoon maken.

De test

(De juiste antwoorden vindt u helemaal onderaan.)

1. Hoe heet het met opzet nemen van risico door langlopende leningen uit te zetten en korte termijn rentegevoelige spaargelden aan te trekken om extra geld te verdienen door de verschillen in rente?
A. Natuurlijke rentetypische mismatch
B. Strategische rentetypische mismatch
C. Liquiditeitstypische mismatch
 
2. Hoe wordt de neergaande fase in de conjunctuur genoemd?
A. Recessie
B. Baisse
C. Depressie
 
3. Mevrouw Verduyn heeft een vaste hypotheek bij haar bank afgesloten. Wat is een specifiek kenmerk van deze hypotheekvorm?
A. Wanneer de lening is afgelost, blijft het hypotheekrecht bestaan
B. Het hypotheekrecht dient tot zekerheid van alle vorderingen die de bank op mevrouw heeft of zal krijgen
C. De hypothecaire lening en het hypotheekrecht zijn aan elkaar gekoppeld
 
4. Welke van de onderstaande beweringen over het liquiditeitsrisico van een bank is juist?
A. Het liquiditeitsrisico is het risico dat een debiteur onvoldoende middelen heeft om het krediet terug te betalen
B. Het liquiditeitsrisico is het risico dat de bank onvoldoende middelen beschikbaar heeft om spaargelden tijdig terug te betalen
C. Het liquiditeitsrisico is het risico dat de bank onvoldoende bezittingen heeft om haar langlopende verplichtingen na te komen
 
5. Aan het begin van de 21e eeuw heeft een aantal grootbanken een aparte divisie ingericht die allerlei gemeenschappelijke administratieve diensten uitvoert. Hoe worden dergelijke divisies genoemd?
A. Outsourcing centers
B. Shared service centers
C. Overhead centers

Basiskennis vergroten?

Om uw basiskennis te vergroten, heeft NIBE-SVV de Algemene Opleiding Bankbedrijf ontwikkeld. De opleiding biedt een helder inzicht in de werking van het bankbedrijf.
U legt daarmee beslist een goede basis. Want in deze opleiding verdiept u zich in alle aspecten van het bankwezen. De nieuwste ontwikkelingen komen daarin ook aan de orde. Denk aan Payments Services Directive (PSD), Crowdfunding en Basel III. Met deze actuele kennis in huis kunt u in uw functie direct op de veranderingen in uw vakgebied inspelen. Juist daarom helpt deze opleiding u om uit te groeien tot een volwaardige bankprofessional.

De juiste antwoorden op de vragen:

1. Antwoord B is juist. Door deze mismatch proberen banken geld te verdienen.
2. Antwoord B is juist. Een baisse is een periode met afnemend groeipercentage. Er hoeft dan nog geen sprake te zijn van negatieve groeicijfers.
3. Antwoord C is juist. Bij een vaste hypotheek zijn de hypothecaire lening en het hypotheekrecht aan elkaar gekoppeld. De hoofdsom, het rentepercentage en het aflossingsschema worden in de hypotheekakte opgenomen.
4. Antwoord B is juist. Het liquiditeitsrisico is het risico dat een bank onvoldoende middelen heeft om spaartegoeden op korte termijn terug te betalen.
5. Antwoord B is juist. Een shared service center is een aparte divisie voor het gezamenlijk uitvoeren van ondersteunende activiteiten, zoals administratieve werkzaamheden.

Toch minder goed gescoord?

De oplossing: de Algemene Opleiding Bankbedrijf.
 
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!