Opleiding Uitgelicht: Awareness Programma Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid wordt steeds belangrijker binnen de financiële dienstverlening. Iedereen binnen een bank, verzekeraar, beleggingsinstelling, beleggingsonderneming, pensioenfonds of tussenpersoon krijgt te maken met duurzaamheid. Het is dan ook belangrijker dan ooit om je bewust te worden van de duurzaamheidsdoelstellingen die binnen jouw organisatie kunnen gaan spelen en de gevolgen hiervan.

Om je hierbij te helpen heeft NIBE-SVV in samenwerking met een uitgebreide redactieraad van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen het Awareness Programma Duurzaamheid ontwikkeld. Dit programma helpt je om goed in gesprek te gaan met je klanten over duurzaamheid en leert je welke risico’s er zijn en welke kansen er liggen voor je klant en organisatie.

Duurzaamheid binnen de financiële dienstverlening

“Duurzaamheid is inmiddels een belangrijk thema geworden binnen de financiële dienstverlening”, zegt prof.dr. Rob Schotsman, initiator van het Awareness Programma Duurzaamheid. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, director van de UVA Academie voor Bank en Verzekeringen en manager bij NIBE-SVV. Volgens hem is duurzaamheid de komende jaren HET belangrijkste toezichtthema: “De komende jaren krijgen we te maken met een omvangrijke en vernieuwde toezichtwet- en regelgeving gericht op duurzaamheid. Daarmee ontleent een bank, verzekeraar, beleggingsonderneming of -instelling haar of zijn legitimiteit aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen. Voor deze organisaties is dit een uitdaging zonder weerga.”

Schotsman wijst erop dat de nieuwe toezichtwet- en regelgeving meer vraagt van de medewerkers, van hoog tot laag. Duurzaamheid gaat veel meer dan nu deel uitmaken van je werkzaamheden. Dat betekent dat je op dit gebied goed opgeleid moet worden. Schotsman concludeert: “Opleidingen over duurzaamheid zijn niet langer ‘nice to have’, maar echt ‘required’.”

Over het Awareness Programma Duurzaamheid

In de training Awareness Programma Duurzaamheid van NIBE-SVV leer je welke duurzaamheidsdoelstellingen kunnen gaan spelen in jouw organisatie en ontdek je wat de gevolgen zijn voor de volledige bedrijfsvoering: van risicobeoordeling, compliance, productontwikkeling tot klantbenadering. Daarbij maak je steeds de koppeling tussen de theorie en je eigen werkpraktijk.

Kerndocent mr. Marco Rijsdijk vertelt: “Aan de hand van voorbeelden, actualiteiten en een beschrijving van de regelgeving leer je als cursist het regelgevend kader kennen. Daarnaast leer je alles over het belang van duurzaamheid voor het eigen werk en voor de integere en beheerste bedrijfsvoering. Tijdens het Awareness Programma Duurzaamheid krijg je hiervoor de handvatten en inzicht in de betrokken partijen en toezichthouders.”

Schotsman vult aan: “Het volgen van dit korte programma levert awareness op bij iedereen in de organisatie. Dat is van groot belang als een bank en verzekeraar moeten vernieuwen en moeten voldoen aan de eis van de toezichthouders om duurzaamheid tussen de oren van iedereen te krijgen. En dat nu is naast een hartstochtelijke wens van de toezichthouders ook onderdeel van hun toezichtsregime: duurzaamheid heeft een forse impact op de bedrijfsvoering en solvabiliteit van financiële instellingen.”

Programma

Tijdens het programma komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is duurzaamheid?
  • Wat zijn duurzaamheidsrisico's?
  • Klimaatakkoord en Actieplan Duurzaam Financieren
  • De Leidraad Duurzaamheidsclaims
  • De Transparantieverordening
  • Financiële producten en duurzaamheid
  • Toezicht
 

Deze thema’s zijn samengesteld door een redactieraad van diverse experts uit de volle breedte van de financiële sector, onder voorzitterschap van prof. dr. Rob Schotsman.

Zelfstudie via e-learning

Je volgt dit programma via e-learning. Dat betekent dat je de training in je eigen tempo kunt doorlopen. Gemiddeld duurt het doornemen van de leerstof en het maken van de opdrachten ongeveer 3 uur.

Voor wie is het programma geschikt?

De doelgroep van het programma is breed, want alle medewerkers bij financiële ondernemingen en financieel dienstverleners zullen op termijn te maken krijgen met verduurzaming. Rijsdijk: “Allereerst is de training zeer geschikt voor medewerkers op de werkvloer, zodat zij weten waarom er aandacht is voor duurzaamheid binnen de onderneming. En daarnaast is dat ook belangrijk voor het management. Voor risk- en compliancemanagement kan de opleiding helpen om duurzaamheid te kunnen opnemen binnen hun risk- en compliance control framework. Dat geldt overigens ook voor financiële afdelingen die belast zijn met Solvency-aspecten.”

Duurzame vakbekwaamheid

Voor wie het Awareness Programma Duurzaamheid gaat volgen, heeft Rijsdijk nog een tip: “Volg naast dit programma ook samen met ons de actualiteit, zodat ook je kennis en kunde een duurzaam karakter krijgen.”

Meer weten over het Awareness Programma Duurzaamheid?

Het Awareness Programma Duurzaamheid maakt onderdeel uit van het Duurzaamheids ABC van NIBE-SVV. Met awareness (A), beleid (B) en communicatie (C) bereiden we, in samenwerking met de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen, organisaties en hun medewerkers voor op de veranderende verwachtingen en regelgeving op het gebied van duurzaamheid.Wil je meer weten over het programma of je direct inschrijven? Ga dan naar onze opleidingspagina. Daarnaast kun je bij NIBE-SVV ook diverse andere opleidingen op het gebied van duurzaamheid volgen.

Verder lezen over duurzaamheid binnen de financiële dienstverlening? Download dan onze whitepaper.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!