Laat je opleidingsbudget niet liggen

Wist je dat veel organisaties een opleidingsbudget voor hun medewerkers hebben? Met dit budget kun je op kosten van je werkgever een opleiding volgen. Maar omdat veel medewerkers helemaal niet weten dat dit budget er is, blijft jaarlijks naar schatting 40% van de opleidingsbudgetten onbenut. Dat is natuurlijk zonde. Overweeg je een opleiding te volgen? Check dan altijd of er een opleidingsbudget voor je beschikbaar is voordat je de opleiding gaat volgen.

Besteed je opleidingsbudget voor het einde van het jaar

Of je gebruik kunt maken van een opleidingsbudget staat meestal in je arbeidsovereenkomst of cao. Je kunt het natuurlijk ook navragen bij je leidinggevende of HR. Is er een opleidingsbudget voor je beschikbaar? Dan is het goed om te weten dat je dit budget vóór het einde van het kalenderjaar moet besteden. Doe je dat niet, dan komt het budget te vervallen. Zorg dus dat je je budget niet laat liggen en bespreek met je leidinggevende de mogelijkheden om je budget voor het einde van het jaar in te zetten. Heb je nog maar een deel van je opleidingsbudget over of heb je niet genoeg budget om de opleiding die je wilt volgen in zijn geheel te bekostigen? Dan kun je bij NIBE-SVV de kosten spreiden over twee jaar. Op die manier kun je zowel je opleidingsbudget van dit jaar, als dat van volgend jaar gebruiken. Neem contact met ons op als je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken.

Geen budget? Zo overtuig je je werkgever

Heeft jouw organisatie geen opleidingsbudget voor haar medewerkers? Dat hoeft niet te betekenen dat je geen opleiding kunt volgen op kosten van je werkgever. Mogelijk staat je werkgever hier wel voor open als je goed kunt beargumenteren waarom je die opleiding wilt volgen. Je zult hem of haar dus moeten overtuigen van het belang van een opleiding. Hiervoor geven we je vijf praktische tips.

  1. Weet wat je wilt en kom met een duidelijk plan: welke opleiding wil je volgen? Hoe lang duurt de opleiding? Wat zijn de kosten en wat levert het op? 
  2. Weet wat er speelt in je vakgebied. Door op de hoogte te zijn van belangrijke ontwikkelingen kun je je werkgever makkelijker overtuigen van het belang van een opleiding.
  3. Kies het juiste moment voor het gesprek, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Is dit niet mogelijk? Plan dan een moment in om de opleiding rustig te bespreken.
  4. Vertel je werkgever welke voordelen de opleiding oplevert voor de organisatie. Laat zien waar je de nieuwe kennis die je wilt opdoen voor wilt gebruiken en welke nieuwe projecten je ermee kunt oppakken.
  5. Wees voorbereid op tegenargumenten en zorg dat je daarop een antwoord hebt. Denkt je werkgever bijvoorbeeld dat je geen tijd hebt voor de opleiding? Geef dan aan dat de opleiding je helpt je werk efficiënter en dus sneller uit te voeren.

Schrijf je nu in en start in september

Heb je je werkgever overtuigd? Wacht dan niet te lang met inschrijven. Veel van onze opleidingen starten namelijk al in september. Door je nu al in te schrijven kun je na de zomer meteen aan de slag met je ontwikkeling.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!