Opleiding Uitgelicht: Informed Data-driven Insurance

Het gebruik van data in de verzekeringsbranche wordt steeds belangrijker. Data spelen een steeds grotere rol bij de acceptatie-, schaderegelings- en marketingprocessen. Maar van welke data maak je dan gebruik? De toezichthouders AFM en DNB richten hun blik ook steeds meer op de strategische inzet van data. Ze onderkennen het belang ervan, maar zien ook de risico’s. In de opleiding Informed Data-driven Insurance vergroot je je data-awareness en leer je hoe je die awareness kunt omzetten in bewuste en verantwoorde strategische besluitvorming in de verzekeringsbranche.

Zowel de AFM als DNB zien het belang van een strategische inzet van data. Toezichthouder AFM denkt dat data-analyse met name ten goede kan komen aan KYC (know your customer). Maar ze vindt ook dat verzekeraars zich nadrukkelijker moeten richten op de strategie. Volgens haar moet datastrategie nog beter: welke gegevens heb je nodig om op elk (klantcontact)moment de juiste acties te ondernemen? Hoe sla je data op en hoe lang? De AFM wil dat verzekeraars veel verder vooruit kijken dan ze nu doen.

DNB-directeur Resolutie en Intern Bedrijf Nicole Stolk benadrukte onlangs tijdens de Data Science Conference het belang van een datagedreven organisatie, maar ze wees er ook op dat het ‘cannot be achieved overnight’. Solide datagovernance is daarbij heel belangrijk, stelde ze.

Om de verzekeringsbranche bruikbare handvatten te geven bij de strategische inzet van data heeft NIBE-SVV in samenwerking met Infofolio de opleiding Informed Data-driven Insurance ontwikkeld. Infofolio is expert op het gebied van digitale modellen en big data voor de verzekeringsbranche.
 

Kansen voor de verzekeringsbranche

Michiel Jellema, directeur van Infofolio, wijst op de vele kansen die data bieden voor de verzekeringsbranche. “Er zijn heel veel data beschikbaar. Door waarde te geven aan deze data zijn ze in te zetten in de bedrijfsprocessen en besluitvorming binnen de organisatie.” Volgens hem kun je de besluitvorming in veel processen verbeteren door een goede inzet van big data, AI-algoritmen en menselijke kennis. “Met de opleiding wil ik de deelnemers hiervan bewust maken en tegelijk ook een kader aanreiken waarbinnen je met data aan de slag kunt.”

Toegespitst op verzekeringsbranche

Patricia van der Sande volgde de opleiding met veel plezier. Ze kwam veel te weten over de wettelijke en ethische kant van het gebruik van data, maar nog belangrijker: “Het was echt een hele leuke, verfrissende opleiding om te volgen. Het geeft een goed beeld van hoe het gebruik van big data de processen bij bijvoorbeeld verzekeraars, volmachtbedrijven en grotere tussenpersonen makkelijker kan maken.” Michiel Jellema voegt toe: “Er zijn wel meer opleidingen over data te vinden, maar volgens mij is er geen een die zo toegespitst is op de verzekeringsbranche als deze opleiding.”

Praktische gehalte van de opleiding

Ook belangrijk om te vermelden, vindt Jellema, is dat de opleiding niet alleen aandacht besteedt aan de theorie, maar vooral ook aan de praktijk. “Het is de bedoeling dat je de opgedane kennis gaat toepassen in je eigen organisatie. En omdat de deelnemers uit dezelfde branche komen, kunnen zij ook van elkaar leren”, vult hij nog aan.

Patricia zegt over het praktische gehalte van de opleiding: “In de opleiding worden veel praktische voorbeelden gegeven van hoe je big data kunt gebruiken en wat er gebeurt als je niet de juiste data gebruikt of de verkeerde verbanden legt. ‘Garbage in, garbage out’ staat nu in mijn geheugen gegrift. Je leert ook dat je niet blind mag varen op de data, maar dat het menselijk toezicht erg belangrijk blijft om onwenselijke situaties als ‘computer says no’ te voorkomen.”

Actieplan

De opleiding bestaat uit 3 bijeenkomsten van een dag. Je sluit de opleiding af met een eindopdracht. Michiel Jellema over die opdracht: “Om de opgedane kennis direct te kunnen vertalen naar de praktijk maak je een eindopdracht. Dat is een actieplan. En dat is uniek. Je gaat dus een actieplan maken voor een actueel ‘informed data-driven’ vraagstuk binnen jouw praktijk/organisatie.” Volgens hem is het actieplan voor zowel de deelnemer als de organisatie van de deelnemer zeer waardevol.

Lilian van der Vliet, programmamanager bij NIBE-SVV: “Al in de bijeenkomsten wordt rekening gehouden met de eindopdracht. Elke bijeenkomst is als het ware gekoppeld aan die opdracht.”

Tip van Patricia

Patricia geeft nog een tip: “Het is goed om aan het begin van de opleiding al na te denken over de eindopdracht. Dat kan iets bestaands zijn, maar nog mooier is om zelf een onderwerp te bedenken. Ga binnen je organisatie na of er al iets wordt gedaan met big data. Als je dit goed in beeld hebt, is het makkelijker om te bepalen waarover je je eindopdracht gaat schrijven.”

Ze heeft vooral veel baat gehad bij de 4 verplichte interviews die ze tijdens de opleiding moest doen: “Ik heb collega’s en externen gesproken over welke data gebruikt kunnen worden en hoe. Door deze interviews kreeg ik een goed beeld en dit kon ik meenemen bij de eindopdracht.”

Voor wie?

De opleiding biedt goede handvatten voor verzekeringsadviseurs en -professionals en is daarnaast de moeite waard voor iedereen die interesse heeft en betrokken is of wordt bij informed data-driven insurance, aldus Michiel Jellema. “De toepassing van informed data-driven insurance is niet meer weg te denken in onze branche. Dus doe mee, iedereen is in ontwikkeling en informed data-driven insurance raakt jou ook!”

Patricia vindt de opleiding heel geschikt voor informatie- en innovatiemanagers, beleidsmakers, productontwikkelaars en compliancemedewerkers, die werkzaam zijn bij een verzekeraar of grotere tussenpersoon. En zeker als je in je functie te maken hebt met data science en data-analyse en dit gebruikt bij het nemen van beslissingen. Maar big data-ervaring is niet nodig, aldus Patricia: “In mijn groep waren de functies van de deelnemers heel divers en de meesten hadden weinig of geen ervaring op het gebied van big data.”
 
Wel benadrukt ze: “Onderschat de opleiding niet; het vergt echt voorbereiding, het nodige leeswerk en flink wat tijd voor de eindopdracht.” Patricia sloot haar opleiding af met een 9 voor haar opdracht.

Meer informatie en aanmelden

De eerstvolgende startdatum voor de opleiding Informed Data-driven Insurance is woensdag 28 september 2022. Interesse? Ontvang meer info of schrijf je direct in. Er zijn nog een paar plekken vrij.

Gerelateerde artikelen

Lees ook de artikelen van Michiel Jellema in de Beursbengel en op kennisplatform FLINK over data-driven insurance:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!