Het vuur van de kersttijd


De kersttijd is met vuur verbonden. De traditie van vreugdevuren is oud. Als opgroeiende tiener in Amsterdam deed ik daar van harte aan mee. Kerstbomen rauzen totdat je er genoeg had voor een mooie fik. De politie lag op de loer (toen nog wel…). Als die het in de gaten kreeg waarschuwde die de stadsreiniging, die de kerstbomen prompt kwam weghalen (toen nog wel…). Wij hadden daar wat op gevonden. Wij woonden in een benedenwoning met ruime voortuin. Dus werden die bomen in de voortuin opgeslagen. Met medewerking van mijn vader, die bij gelegenheid politie en stadsreiniging liet weten dat zij wel uit ‘zijn’ voortuin moesten blijven.

Zodra er voldoende voorraad bomen was, het weer een beetje meezat en geen politie in de buurt werd alles naar de nabijgelegen kruising gesleept en in de brand gestoken. De plaatselijke drogist, met het oog op vroegtijdige klantenbinding, hielp mee met een half litertje petroleum. Ach, fikkie stoken is altijd leuk en het mocht niet, dus het was nog spannend ook. Met een enkele keer een autoband op het vuur gebeurde er verder niets. Geen Haagse taferelen. Amsterdam hé. Ook de straat kon het hebben (klinkers, geen asfalt). Met het oog op milieu en klimaat kijk ik nu anders naar dat soort activiteiten, maar het lijkt mij niet gepast om nu veroordelend te spreken over degenen die nu leuk vinden wat ik toen leuk vond en deed.

Liever waarschuw ik u voor risico’s die aan een andere kersttraditie verbonden kunnen zijn en die uiteindelijk ook op vuur uitkomen. Die andere kersttraditie is voor velen kerkbezoek. Het hele jaar blijven kerken leeg (OK, ik overdrijf een beetje), maar met kerst zitten ze vol. In katholieke kerken wordt daarbij geregeld met wijwater gesprenkeld. Enkele weken geleden ging het daarbij in Nigeria ernstig mis. Het wijwater waarmee de pastoor ging sprenkelen bleek geen wijwater maar benzine te zijn. Een kaars in de buurt was voldoende: de kerk brandde af, één dode en één (de pastoor) zwaargewonde. Als wijwater al een heilzame werking heeft, dan alleen echt wijwater dus.

Echt wijwater heeft trouwens wel de mooie eigenschap dat je het volgens de kerkelijke leer met een gelijke hoeveelheid gewoon water mag aanlengen. Dan is het geheel een dubbele hoeveelheid wijwater. Al heel jong leerde de pastoor mij dat dat betekende dat je een beetje wijwater in een emmer kon doen en dan langzaam de kraan kon opendraaien. Dan kwam er nooit meer water tegelijk bij dan al aan wijwater in de emmer zat en zo kreeg je dus onbeperkt wijwater.

Waarmee je prima kunt blussen. Als het echt wijwater is dan en geen benzine. Prettige feestdagen en een 2020 vol vrede.
 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Ontwikkel jezelf met STAP

Met deze subsidieregeling van de overheid volg je opleidingen tot €1.000,- kosteloos óf krijg je €1.000,- korting. Voor welke opleiding vraag jij STAP-subsidie aan?