Het bijzondere Wft-PE-examen – verstandige keuze of niet?

De huidige Wft-PE-periode loopt tot 1 april 2019. Iedereen met een Wft-diploma van vóór 1 april 2017 moet vóór die datum het bijbehorende PE-examen hebben gehaald. Zo niet, dan blijft het diploma weliswaar officieel geldig, maar de daaraan gekoppelde adviesbevoegdheid gaat verloren. Met andere woorden: u heeft het diploma nog wel, maar u mag er niets meer mee doen. U moet dan kiezen tussen twee onaantrekkelijke opties: het diploma opnieuw halen of een bijzonder Wft-PE-examen afleggen en behalen.

De eerste optie is duidelijk. Maar hoe zit het met dat bijzondere PE-examen? Dat wijkt flink af van de gewone PE-examens. Waarom? Omdat dat bijzondere PE-examen wordt samengesteld uit de PE-examens van de vorige PE-periode plus de PE-examens van de nieuwe periode. Begrijpelijk. De onderwerpen die de diplomahouder heeft gemist, moet hij immers inhalen. Een bijzonder PE-examen tussen 1 april 2019 en 31 maart 2020 ziet er daarom anders uit dan een bijzonder PE-examen tussen 1 april 2020 en 1 april 2021. En zo door; het wordt steeds meer.

Extra werk voor het CDFD

Het samenstellen van een dergelijk examen levert tegelijk extra werk op voor het CDFD. Extra werk dat verricht moet worden voor een relatief kleine groep diplomahouders, want verreweg de meeste diplomahouders hebben natuurlijk het gewone Wft-PE-examen gehaald. Dat brengt dan weer twee andere gevolgen mee:

  1. De bijzondere PE-examens worden (veel) duurder dan de gewone PE-examens.
  2. De bijzondere PE-examens kunnen niet op dezelfde manier worden afgelegd als de gewone PE-examens.

Hoger legestarief

De kosten die het CDFD/DUO voor een gewoon Wft-PE-examen in rekening brengt, zijn bij lange na niet voldoende voor het samenstellen van de bijzondere Wft-PE-examens. Daarom gaat daar een apart, (veel) hoger legestarief voor gelden.

Andere inschrijfwijze

Het CDFD gaat deze bijzondere Wft-PE-examens zelf afnemen. Inschrijven en afleggen bij een van de geaccrediteerde Wft-exameninstituten, zoals NIBE-SVV, is dus niet mogelijk. Het afleggen zal bovendien beperkt zijn, zowel in plaats als in tijd. Er komen drie examenlocaties voor beschikbaar en een beperkt aantal examenperiodes.

Toch maar gewoon?

Als u niet tijdig uw Wft-PE-examen haalt, mag u klanten niet meer adviseren. Totdat u de aan het diploma gekoppelde adviesbevoegdheid heeft hersteld. Dat kost tijd (en in die tussentijd mag u niet adviseren), meer studie en extra geld. Bovendien zijn er minder examenmogelijkheden. Toch maar tijdig het gewone Wft-PE-examen halen dus.

Attentie: Moet u nog Wft-PE-examen doen? Wacht dan niet te lang en meld u tijdig aan.
>Meer informatie over Wft-PE en de Wft-PE-keuzehulp

Bijzonder Wft-PE-examen doen?
U kunt u nu hiervoor aanmelden. Meer informatie vindt u hier
 
Aanbod bij NIBE-SVV

 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!