Duidelijkheid over adviseren in consumptief krediet

De regels voor het mogen adviseren in consumptief krediet gaan wijzigen. Vanaf 1 april 2019 mag elke hypotheekadviseur adviseren in consumptief krediet. Ook als hij dat niet eerder heeft gedaan en als hij niet in het bezit is van een Wft-diploma Adviseur Consumptief Krediet. Hoe zit het nu precies?

Situatie tot 1 april 2019

Tot 1 april 2019 is voor het adviseren in consumptief krediet het Wft-diploma Adviseur Consumptief Krediet vereist. Op deze regel bestaan geen uitzonderingen. Hypotheekadviseurs die het Wft-diploma Adviseur Consumptief Krediet niet hebben, mogen tot die datum dus niet adviseren in consumptief krediet.

Situatie vanaf 1 april 2019

Vanaf 1 april 2019 geldt dat voor het adviseren in consumptief krediet is vereist:

  • het Wft-diploma Adviseur Consumptief Krediet, óf
  • het Wft-diploma Adviseur Hypothecair Krediet.

Vanaf die datum mag elke hypotheekadviseur dus ook adviseren in consumptief krediet. Ongeacht of hij ooit in het bezit is geweest van het Wft-diploma Adviseur Consumptief Krediet.

Consequenties voor de Wft-PE-plicht

Voor elk Wft-diploma dat vóór 1 april 2017 is behaald, geldt dat vóór 1 april 2019 het bijbehorende PE-examen moet zijn behaald. Zo niet, dan vervalt het recht om op basis van dat diploma nog te adviseren. Voor adviseurs die in het bezit zijn van beide diploma’s (Adviseur Consumptief Krediet én Adviseur Hypothecair Krediet) betekent dit dat zij het Wft-PE-examen Adviseur Consumptief Krediet nu al niet meer hoeven te doen. Dan vervalt weliswaar op 1 april de bevoegdheid om op basis van dat diploma te adviseren in consumptief krediet. Maar op dezelfde datum ontstaat diezelfde bevoegdheid op basis van het Wft-diploma Adviseur Hypothecair Krediet. Voor deze – vrij omvangrijke – groep adviseurs scheelt dat dus één Wft-PE-examen. Niet alleen dit keer, maar ook in alle volgende Wft-PE-perioden.

Adviesbevoegdheid zonder vakbekwaamheid?

De exameneisen voor de opleiding Wft Hypothecair Krediet worden per 1 april 2019 uitgebreid met consumptief krediet. Iedereen die het Wft-diploma Adviseur Hypothecair Krediet al behaald heeft, merkt daar niets van. Door de nieuwe regeling mag straks dus een hele groep hypotheekadviseurs ineens gaan adviseren in consumptief krediet. Hoe erg is dat? Had de wetgever voor deze groep geen aanvullende eisen moeten stellen?
Nee, als u het ons vraagt, is dat niet erg. Wij vinden het te prijzen dat de wetgever geen aanvullende eisen heeft gesteld om een probleem op te lossen dat feitelijk geen probleem is.

Vrij beperkte groep

Om te beginnen: het gaat om een vrij beperkte groep. Ruwweg 90% van de ongeveer 20.000 hypotheekadviseurs heeft wel het Wft-diploma Adviseur Consumptief Krediet. Ruwweg 2.000 hypotheekadviseurs mogen straks dus adviseren in consumptief krediet, zonder in het bezit te zijn (geweest) van het betreffende diploma. De meesten daarvan adviseren nooit in consumptief krediet (anders hadden zij dat diploma wel gehaald). Ook heeft een flink deel vast wel eens een andere opleiding gevolgd, waarin consumptief krediet aan de orde kwam. In elk geval geldt voor allen: in de opleiding Wft Basis komen de belangrijkste aspecten van consumptief krediet ook al aan de orde.

Open norm

Daarnaast kent de Wft naast de diploma-eis nog een tweede vakbekwaamheidseis. De zogenoemde open norm: elke klantmedewerker (dus ook elke adviseur) moet altijd actueel vakbekwaam zijn voor het werk dat hij doet. De hypotheekadviseur die vanaf 1 april 2019 voor het eerst in consumptieve kredieten mag gaan adviseren, moet dus wel degelijk vakbekwaam zijn. Wij helpen daar graag bij.
 
Attentie: Moet u nog Wft-PE-examen(s) doen? Wacht dan niet te lang en meld u tijdig aan. Er is altijd een examenlocatie in de buurt. We hebben er zelfs een locatie bij: u kunt nu ook in Apeldoorn en Alkmaar terecht.  
Meer informatie over Wft-PE en de Wft-PE-keuzehulp
 
Aanbod bij NIBE-SVV

 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!