Verdere beperking gesubsidieerde rechtsbijstand

De toegang tot de gesubsidieerde rechtsbijstand wordt nog verder beperkt. Vanaf 11 mei 2015 zijn de balies van alle 30 vestigingen van het Juridisch Loket gesloten. Even binnenlopen bij het Juridisch Loket is er dus niet meer bij. Voortaan moet u voor een antwoord op een juridische vraag eerst bellen met een jurist van het Juridisch Loket op 0900-8020 (€ 0,25 p/m). Het Juridisch Loket is een onafhankelijke organisatie die is ingesteld door de overheid en wordt gesubsidieerd door de Raad voor de Rechtsbijstand. 

Uitgebreider advies

Is telefonisch advies niet voldoende? Voor een uitgebreider advies kan het Juridisch Loket de klant nog wel uitnodigen voor een afspraak op een van zijn vestigingen. Het Juridisch Loket zegt zelf dat het door deze nieuwe manier van werken het grote aantal klanten kan blijven helpen. Ook krijgt de klant sneller een jurist aan de lijn. 

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Particulieren met een juridisch probleem en een laag inkomen kunnen aanspraak maken op de gesubsidieerde rechtsbijstand op basis van de Wet op de rechtsbijstand. De subsidie (ook wel ‘toevoeging’ genoemd) wordt aangevraagd door een advocaat of mediator.
Per 1 oktober 2013 werden al versoberingen doorgevoerd in de gesubsidieerde rechtsbijstand. Zo ging de eigen bijdrage omhoog en sinds die tijd gelden aparte eigen bijdragen voor personen- en familierechtzaken (zie www.rvr.org). 

Eerstelijns

Er zijn twee vormen van gesubsidieerde rechtsbijstand: eerstelijns en tweedelijns. Het Juridisch Loket draagt zorg voor de eerstelijns rechtsbijstand. Op basis van een kosteloze probleemanalyse bepaalt het Juridisch Loket of het nodig is de rechtzoekende door te verwijzen naar een advocaat, een mediator of eventueel een niet-juridische instantie.
Na doorverwijzing komt de rechtzoekende bij de tweedelijns rechtsbijstand. Vanaf dat moment is de rechtsbijstand niet meer kosteloos. De rechtzoekende moet namelijk eenmalig een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen aan de advocaat of mediator. Deze eigen bijdrage wordt vastgesteld door de Raad voor de Rechtsbijstand. 

Vaststellen eigen bijdrage

Uitgangspunt bij het vaststellen van de eigen bijdrage zijn het inkomen en vermogen van 2 jaar vóór het huidige jaar. Dit wordt het peiljaar genoemd. Hoe hoger het inkomen in het peiljaar, des te hoger is de eigen bijdrage die de rechtzoekende moet betalen. De rechtzoekende heeft geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand als zijn inkomen hoger is dan de inkomensgrens. Die grens is € 25.600 voor alleenstaanden en € 36.100 voor gehuwden, samenwonenden of eenoudergezinnen met een of meer minderjarige kinderen.
Er is geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand als het heffingsvrij vermogen in box 3 meer bedraagt dan € 21.000. 

Uitzondering

Een uitzondering is er wel: de Wet op de rechtsbijstand bepaalt dat slachtoffers van zeden- of geweldsmisdrijven met blijvend letsel kosteloze rechtsbijstand kunnen krijgen, ongeacht hun draagkracht. De rechtsbijstand geldt dan voor die betreffende zaak en er moet vervolging zijn ingesteld tegen de verdachte. 

Meer weten?

Meer over het Juridisch Loket
Meer over de Raad voor de Rechtsbijstand
NIBE-SVV heeft diverse opleidingen waarin juridische bijstand aan de orde komt:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!