Worden de PE-examens toch anders?

In april 2017 start de eerste echte ronde met PE-examens. Wilt u ook graag dat die alleen over zinvolle onderwerpen gaat? 

Eind oktober heeft het CDFD zijn advies over de inhoud van de komende PE-examens naar de minister gestuurd. Met het verzoek om – zo ongeveer binnen de week – een beslissing te nemen. Maar dat gaat langer duren. Hoewel het CDFD zelf de markt al had geconsulteerd, doet de minister dat nog eens over: een tweede consultatieronde dus. En daarmee een uitgelezen kans voor de echte markt om alsnog invloed op de komende PE-examens uit te oefenen.

Tot nu toe is het aandragen van onderwerpen voor de PE-examens vooral een feestje voor de opleidingsinstituten. Nagenoeg alle aangedragen PE-onderwerpen komen uit die hoek. Natuurlijk: bij opleidingsinstituten zit veel deskundigheid. Maar opleidingsinstituten hebben ook een eigen belang dat – gechargeerd – neerkomt op: hoe meer PE, hoe meer handel. Daarom heb ik er al eerder voor gepleit dat het voorstellen van onderwerpen voor de PE-examens een zaak moet zijn van de echte markt: de markt van verzekeraars, banken en – vooral – adviseurs. Want het gaat tenslotte om PE bij adviesdiploma’s. Maar tegelijk: die echte markt lijkt het tot nu toe – een enkele uitzondering daargelaten – wel makkelijk te vinden om niets te doen. Ik zie dat graag veranderen. 

Deze tweede consultatieronde biedt daarvoor alle gelegenheid. Ik roep de marktpartijen met klem op om het advies van het CDFD nog eens gedetailleerd na te lopen. En daarbij per onderwerp te bekijken of dát onderwerp daadwerkelijk enig nut heeft bij het uitbrengen van adviezen en het voeren van adviesgesprekken. En daar de minister met een beetje uitleg op te wijzen. Het zou het mooist zijn als alle marktpartijen dat gezamenlijk zouden doen (want vakbekwaamheid hoort niet anders te zijn voor een adviseur van een aanbieder dan voor een adviseur/bemiddelaar). Dat zal wel niet lukken. Het zou al helpen als de intermediaire organisaties het samen over één breed gedragen reactie eens kunnen worden.

Het huidige voorstel van het CDFD omvat een flink aantal onderwerpen, waarvan ik denk: ‘ach, het is niet onwaar en kwaad zal het niet doen, maar ik kan me op geen enkele manier voorstellen dat een klant beter geholpen wordt als de adviseur dat weet’. En daar zou het wel om moeten gaan. Sterker: het lijkt mij het enige criterium voor PE-onderwerpen. En misschien – dat zou pas mooi zijn – constateren marktpartijen tegelijk dat enkele wél essentiële onderwerpen nog geheel ontbreken. Dat zou ook aantonen dat de echte marktpartijen PE werkelijk serieus nemen.

De consultatie staat open tot 1 december: klik hier.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!