Weet jij al voldoende van de vergelijkingskaart?

Sinds 1 april is de vergelijkingskaart een feit. De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument (DVD). Benieuwd naar de impact? Lees verder en ontdek de ins en outs.

Alle adviseurs of bemiddelaars in producten die onder het provisieverbod vallen, gaan de komende maanden aan de slag met de vergelijkingskaart. Hiermee kunnen consumenten makkelijker diensten en kosten vergelijken, waardoor dit een stuk transparanter wordt. Je kunt een vergelijkingskaart aanmaken met de vergelijkingskaartapplicatie. Deze is te vinden via het AFM Portaal.

Overgangsperiode van 6 maanden

Van 1 april 2023 tot 1 oktober 2023 geldt een overgangsperiode. Hierin kun je zowel de vergelijkingskaart als het dienstverleningsdocument (DVD) gebruiken. Zolang de informatie in het DVD up-to-date is, is er niets aan de hand.

Belangrijke aandachtspunten

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat er op de vergelijkingskaart staat. Zo kun je dit makkelijk uitleggen aan je klanten. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten om in de gaten te houden.

Vraagtekens bij ‘advies op onafhankelijke basis’

In de markt zijn nog wat onduidelijkheden bij de gevolgen van ‘advies op onafhankelijke basis’. Bijvoorbeeld of een klant achteraf kan zeggen dat een onafhankelijk advies bepaalde verwachtingen schept over alle opties, terwijl die mogelijk niet allemaal besproken zijn. Het is daarom belangrijk om goed te inventariseren en analyseren welke oplossing het meest passend is. Je kunt de klant helpen om te bepalen welke wensen het belangrijkst zijn. Als je het hele adviesproces goed vastlegt, is er geen reden problemen achteraf. Bekijk ook de video over advies op onafhankelijke basis van de AFM. 

Lees de toelichting op de vergelijkingskaartapplicatie goed

De AFM adviseert om de toelichting op de vergelijkingskaartapplicatie goed door te lezen voordat er een nieuwe vergelijkingskaart wordt aangevraagd waarbij 'advies op onafhankelijke basis' wordt aangegeven. Het is verstandig om dit advies serieus te nemen.

Bekijk voorbeelden van vergelijkingskaarten

Doe je voordeel met voorbeelden van vergelijkingskaarten. Goede voorbeelden vind je bijvoorbeeld in de Staatsblad-publicatie van 31 maart 2023. Daarin kun je per klantvraag zien hoe deze eruit komt te zien. De voorbeelden hoeven niet overeen te komen met de vergelijkingskaarten die je in de praktijk gaat gebruiken. Ze geven wel een goede indruk van de verschillen die er zijn met een DVD.

Meer weten over de vergelijkingskaart? 

  • Bekijk de handleiding en uitlegvideo’s op de website van de AFM
  • Lees meer over de vergelijkingskaart in Wft Triple A

Opleidingen die aan dit onderwerp gelinkt zijn 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!