Nieuwe richtlijnen voor sloten e-bikes

E-bikes zijn enorm populair. Bij consumenten, maar ook bij mensen met ‘lange vingers’. Hierdoor neemt de schadelast voor verzekeraars flink toe. Kan deze ontwikkeling tegengegaan worden door het gebruik van een additioneel los slot? Het Verbond van Verzekeraars vroeg Stichting ART dit te onderzoeken.

Een paar feiten voordat we de diepte induiken

  • Als we het hebben over e-bikes dan bedoelen we: elektrisch ondersteunde fietsen, stadsfietsen, bakfietsen, MTB/ATB’s, hybride fietsen, racefietsen en speedpedelecs.
  • In 2022 zijn er in Nederland 885.000 fietsen nieuw verkocht. 
  • Maar liefst 57% hiervan (= 486.000 stuks) was een e-bike.
  • Er werd in hetzelfde jaar maar liefst 22.593 keer aangifte van diefstal van een elektrische fiets gedaan.
  • Dit komt neer op gemiddeld 62 aangiftes per dag.

De onderzoeksvraag

Het Verbond vroeg Stichting ART om de sterkte van losse sloten te onderzoeken. Het gaat hierbij om de ietwat lichtere en gebruiksvriendelijke exemplaren met een ART-keurmerk. Het doel: nagaan in hoeverre deze losse sloten een goed tweede slot kunnen zijn, mits bevestigd aan een vast element zoals een paal of hek.

De uitkomst

Het onderzoek toont aan dat losse sloten die een ART-keurmerk met 1 ster (ART*) hebben voldoende betrouwbaar zijn als tweede slot. Stichting ART voerde het onderzoek uit in samenwerking met onder meer slotenfabrikanten en verzekeraars.

Advies voor verzekeraars

Stichting ART adviseert verzekeraars om een nieuwe eis op te nemen in de polisvoorwaarden van verzekeringen voor (elektrische) fietsen. Dat wil zeggen dat de fiets beveiligd moet zijn met een tweede ART-slot dat minimaal 1 ster heeft. Eerder adviseerde Stichting ART voor het hoofdslot al een ART-slot met 2 sterren. Dit advies blijft ongewijzigd en is dus ook nog van kracht.

Impact voor verzekeringsadviseurs

Het is aan de verzekeraars of zij het advies van Stichting ART overnemen. Feit blijft dat als de eigenaar van de e-bike de polisvoorwaarden negeert, de bezitsverzekering geen dekking biedt. Meld daarom bij het sluiten altijd wat de eisen voor de fietssloten zijn. Zo weten consumenten precies waar zij aan toe zijn en welke risico’s zij nemen als ze de polisvoorwaarden negeren.

Geen artikelen over actualiteiten missen

Wist je dat je dit soort artikelen over actualiteiten automatisch kunt ontvangen? Je regelt het via Wft Triple A. Met deze tool voldoe je eenvoudig aan de Wft-verplichting om altijd aantoonbaar actueel te zijn.

Relevante opleidingen

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!