Aanpassing Wsnp per 1 juli: dit zijn de veranderingen

De Faillissementswet is per 1 juli 2023 aangepast. Dit heeft effect op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Heb jij helder wat dit betekent? In dit nieuwsartikel lees je over de belangrijkste veranderingen zodat je weer up-to-date bent.

Waarom is de Wsnp aangepast?

De Wsnp, oftewel de wettelijke schuldsanering, bestaat sinds 1998. De wet heeft zich absoluut bewezen. Wel is er een aantal verbeterpunten geconstateerd. Daarom is de Wsnp aangepast. Doel hiervan is de doorstroming van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling te verbeteren.

Dit zijn de 3 belangrijkste wijzigingen

  1. De te goeder trouw-periode voorafgaand aan een Wsnp-aanvraag is ingekort. Deze bedraagt nu 3 jaar. Dit was voorheen 5 jaar.
  2. De maximale duur (looptijd) van een Wsnp-traject is verkort naar 3,5 jaar (=1,5 jaar standaard + 2 jaar optioneel). Dit was 5 jaar (= 3 jaar standaard + 2 jaar optioneel).
  3. Deze is niet meer van toepassing mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Het effect

Door de kortere te goeder trouw-periode komen schuldenaren makkelijker in aanmerking voor de Wsnp. Verder hebben mensen door de verkorte looptijd sneller uitzicht op een schuldenvrij leven. Daarnaast kan iemand die na het doorlopen van een Wsnp-traject weer financiële problemen krijgt opnieuw wettelijke schuldsanering aanvragen. Tot slot dienen de genoemde maatregelen te leiden tot lagere maatschappelijke kosten.

Voor wie van toepassing

De wetswijzigingen gelden voor nieuwe Wsnp-aanvragen én voor ingediende aanvragen waar nog over beslist moet worden. Voor mensen die al voor 1 juli 2023 in een gerechtelijk schuldsaneringstraject zaten, blijven de oude regels van kracht.

De Wsnp en financieel adviseurs

Alles begint met verantwoorde kredietverstrekking aan particulieren volgens de normen die AFM hanteert. Verder is het goed om je te realiseren wat de gevolgen zijn als mensen hun financiële verplichtingen niet nakomen. Ook is het raadzaam te weten uit welke stappen het schulphulpverleningstraject bestaat. Zo kun je jouw klant doorverwijzen naar het juiste loket indien van toepassing.

Aan de Wsnp gerelateerde opleidingen

De Wki Incasso Basis is enkel te volgen als een online e-learning en de Wft-opleidingen zijn klassikaal, via virtual classroom en als e-learning te volgen. Kies je voor de e-learning, dan bepaal jij zelf wanneer je begint en hoe snel je studeert. Je start met Wft Consumptief Krediet en Wft Hypothecair Krediet als je Wft Basis hebt gehaald.

Artikelen over actualiteiten automatisch ontvangen

Vind je het belangrijk om relevant nieuws uit de sector te ontvangen? Meld je aan voor Wft Triple A. Met deze tool voldoe je eenvoudig aan de Wft-verplichting om altijd aantoonbaar actueel te zijn. De Nieuwsbreak is ook superhandig. Schrijf je nu in. Je ontvangt onze e-mailnieuwsbrief daarna automatisch iedere maand in je inbox. Ruim 10.000 vakgenoten maken hier al gebruik van.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!