Wijzigingen zorgverzekering 2016

Tijdens Prinsjesdag heeft de regering een aantal wijzigingen van de Zorgverzekeringwet en AWBZ voor 2016 aangekondigd. Zo stijgt het verplicht eigen risico, daalt de inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage en gaat de verlaagde inkomensafhankelijke bijdrage omhoog. De zorgpremie stijgt volgens de raming van het ministerie van VWS in 2016 met ongeveer € 7 per maand. De maximale zorgtoeslag, de tegemoetkoming in zorgkosten voor de laagste inkomens, wordt met € 6 per maand verhoogd. Ook zijn er aanpassingen in het verzekerde pakket. 

Eigen risico 

Het verplichte eigen risico stijgt met € 10 per jaar naar € 385. Dit is een gevolg van indexering. 

Gemiddelde nominale premie

Naar verwachting gaat de gemiddelde nominale premie met zo’n € 85,- per jaar omhoog. Zorgverzekeraars bepalen zelf hoe hoog hun nominale premie wordt. De zorgverzekeraars maken uiterlijk 19 november bekend wat de premie precies wordt in 2016. 

Inkomensafhankelijke bijdrage

De inkomensafhankelijke bijdrage (regulier tarief) daalt met 0,2%. Dit komt onder meer doordat de gemiddelde nominale premie in 2015 lager uitviel dan door VWS werd verwacht. Daardoor is het percentage van de inkomensafhankelijke bijdrage in 2015 juist te hoog ingeschat. Hierdoor is de verhouding tussen de nominale premie en de inkomensafhankelijke bijdrage scheef gegroeid.
De verlaagde inkomensafhankelijke bijdrage wordt verhoogd met 0,65%. Deze inkomensafhankelijke bijdrage wordt betaald door onder anderen zelfstandigen en AOW-gerechtigden. Vorig jaar heeft het kabinet besloten dat het verschil tussen het reguliere tarief en het verlaagde tarief afgebouwd zou worden van 2,1% naar 1,25%. Dit gaat per 2016 plaatsvinden. 

Basispakket 2016

De overheid bepaalt wat vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De invulling van de zorgverzekering wijzigt jaarlijks op een aantal punten. Zo ook in 2016. De basis blijft hetzelfde. De volgende onderdelen zitten in het basispakket van de zorgverzekering in 2016:

  • bezoek en behandeling bij de huisarts
  • behandeling en verblijf in het ziekenhuis
  • geneesmiddelen en hulpmiddelen
  • verloskundige zorg en kraamzorg
  • geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  • tandheelkundige chirurgische zorg (kaakchirurg) en kunstgebit
  • tandheelkundige zorg en fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar 

Pakketwijzigingen per 2016 

De bovenstaande vergoedingen vanuit het basispakket blijven in 2016 grotendeels hetzelfde. Er verdwijnt in elk geval niets uit het basispakket. Er zijn wel een aantal toevoegingen:

  • De eigen bijdrage voor gehoortoestellen voor kinderen onder de 18 jaar wordt afgeschaft. Zij krijgen het hoortoestel volledig vergoed van de zorgverzekeraar.
  • De sportarts wordt onderdeel van de dekking van het basispakket. 

Voorwaardelijke toelatingen 

Door behandelingen en medicijnen voorwaardelijk tot het verzekerde pakket toe te laten, krijgen innovatieve vormen van zorg de kans hun werkzaamheid en kosteneffectiviteit in de praktijk te bewijzen. Ook in 2016 wordt een aantal behandelingen en medicijnen voorwaardelijk toegelaten. De minister beslist op een later moment of zij ook daadwerkelijk worden toegelaten. Op www.zorginstituutnederland.nl vindt u de lijst van voorwaardelijk toegelaten behandelingen. 

Meer weten?

NIBE-SVV biedt diverse opleidingen op dit gebied:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!