Nieuw protocol moet coördinatie bij grootschalige calamiteiten verbeteren

Het Verbond van Verzekeraars heeft een integrale aanpak bij grootschalige calamiteiten ontwikkeld. De aanpak is vastgelegd in het ‘Protocol grootschalige calamiteiten’. Het Verbond hoopt zo sneller en adequater helderheid te kunnen bieden bij calamiteiten. Belangrijk onderdeel van dit protocol is het vernieuwde ´Draaiboek Brand’.

Aanleiding

De recente aanslagen in Frankrijk en België en de vliegramp met MH17 laten zien dat het belangrijk is om snel helderheid te hebben over de verzekerbaarheid van calamiteiten en de besluitvorming en communicatie over dekking en schadeafwikkeling. Verzekeraars zien ook dat incidenten en calamiteiten sterk in aard en omvang veranderen.
 

Draaiboek Brand

Belangrijk onderdeel van het protocol is  het ´Draaiboek Brand’. Het Verbond kende al een ‘Draaiboek bij Rampen’. Dit is een stappenplan, waarin is beschreven hoe de coördinatie vanuit de branche Brand (opstal- en inboedelverzekeringen) bij rampen verloopt. Dit draaiboek werd opgesteld naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede (2000). De impact van deze ramp was groot. Hoewel de schade uiteindelijk is hersteld, was er tijdens de afwikkeling veel onduidelijkheid over de rolverdeling en haperde de communicatie.

Dit ‘Draaiboek bij rampen’ is nu in juni 2016 gemoderniseerd en omgedoopt tot ‘Draaiboek Brand’. Het vernieuwde draaiboek is opgesteld in samenwerking met de Stichting Salvage. Deze stichting wordt door brandverzekeraars ingeschakeld voor hulp aan gedupeerden, het beperken van schade en werkzaamheden. 

Coördinatie in fasen

In het vernieuwde draaiboek is beschreven hoe de coördinatie bij rampen verloopt. Het geeft de activiteiten weer in 5 fasen: alarmeren, activeren, uitvoeren, beëindigen en evalueren. In totaal kent het draaiboek 10 stappen. De eerste stap in het draaiboek betreft de alarmering via de alarmcentrale van Stichting Salvage. De volgende stappen betreffen de beoordeling van de calamiteit en de inzet van salvagecoördinatoren. In de vierde stap wordt bepaald of het ‘Draaiboek Brand’ wordt geactiveerd en dus verder volledig wordt uitgevoerd. Daarbij wordt gelet op het aantal gedupeerden, de maatschappelijke impact, het aantal betrokken verzekeraars, de mate van routine bij de afhandeling van het incident en het PR-aspect voor verzekeraars.

Bekijk het draaiboek 

Meer informatie

NIBE-SVV heeft diverse opleidingen waarin de rolverdeling tussen verzekeraars en andere partijen aan bod komt:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!