Alleen nog netto regres voor motorrijtuigen

Het Verbond van Verzekeraars heeft een nieuwe bindende bedrijfsregeling vastgesteld, Bedrijfsregeling no. 18, Netto regres. Deze regelt dat een motorrijtuigverzekeraar die een betaalde cascoschade verhaalt, er zelf niet beter van mag worden. Kortingen moeten daarom ook in mindering worden gebracht op het vastgestelde schadebedrag.  

Schadelast drukken voor lagere premie

Motorrijtuigverzekeraars staan onder grote druk om een zo goedkoop mogelijk product aan te bieden. Eén van de middelen die zij daarvoor inzetten, is schadesturing. De verzekeraar maakt afspraken met reparatiebedrijven om de reparatiekosten omlaag te brengen en de dienstverlening aan de verzekerde te verbeteren.

De verzekeraar en reparateur maken niet alleen afspraken over het aantal te besteden uren en dergelijke. Ook spreken zij vaak af dat de reparateur een percentage van de reparatiekosten terugbetaalt aan de verzekeraar. De verzekeraar verlaagt hiermee zijn schadelast. Verder komt de leenauto tijdens reparatie vaak voor rekening van het reparatiebedrijf. Allemaal pluspunten voor de verzekeraar en de verzekerde; en het reparatiebedrijf is zeker van opdrachten. Een win-winsituatie dus.

Schade verhalen

Wanneer een verzekeraar de schade kan verhalen op een schuldige veroorzaker, dan is de vraag: welk bedrag kan de verzekeraar verhalen? Wettelijk kan de verzekeraar hetzelfde bedrag verhalen dat zijn verzekerde kan verhalen. Dit zijn de objectieve reparatiekosten. Een eigenaar die zijn auto laat repareren, kan geen kortingen en extra’s bedingen zoals een verzekeraar dat wél kan. De bruto kostprijs kan dus worden verhaald.

Tot nu toe

Maar tijden veranderen. toen verzekeraars net begonnen met schadesturing, werd het heel normaal gevonden dat tussenpersonen of gevolmachtigden de korting van de reparatiebedrijven in hun eigen bedrijf ontvingen. Inmiddels staat in de samenwerkingsvoorwaarden tussen verzekeraars en gevolmachtigden dat alle kortingen terug moeten naar de verzekeraars.

Voortaan

Nu gaan verzekeraars nog een stap verder. Als schade wordt verhaald, dan rekent de verzekeraar niet meer dan de netto betaalde kosten. Alle kortingen of andere ‘kick backs’ worden in mindering gebracht op het objectieve schadebedrag. Verzekeraars vinden het namelijk niet langer wenselijk dat zij verdienen aan verhaalde schades. Dat geldt niet alleen voor verhaal op een veroorzaker. Maar ook voor de vergoeding aan een verzekerde die een schade voor eigen rekening wenst te nemen, om zo zijn bonuskorting te behouden.

Voor 1 januari 2015 contracten aanpassen

De regeling gaat in op 1 januari 2015. Verzekeraars hebben tot die datum de tijd om contracten met reparatiebedrijven aan te passen. Zo komt het nu bijvoorbeeld voor dat verzekeraars een volumekorting achteraf krijgen. De hoogte van de korting wordt aan het eind van het kalenderjaar vastgesteld. Ook deze korting moet bij verhaal in mindering worden gebracht. Dat is in de praktijk echter niet te doen. Vandaar de noodzaak deze contracten aan te passen.

Meer informatie?

Op de site van het Verbond van Verzekeraars kunt u de regeling downloaden.
Ook komt de regeling aan de orde in een aantal van onze opleidingen:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!