Subsidieregelingen voor scholing en ontwikkeling in 2023

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe stappen. Wil jij in 2023 je kennis naar een hoger niveau tillen? Of wellicht nieuwe vaardigheden opdoen? Bij ons kies je uit het meest complete aanbod in de financiële sector. En wist je dat voor de meeste opleidingen subsidie beschikbaar is? In dit artikel zetten we alle subsidiemogelijkheden voor je op een rij.

Waarom is nieuwe kennis of vaardigheden opdoen belangrijk?

Studeren is in jezelf investeren. Door jezelf te ontwikkelen tijdens je loopbaan creëer je meer kansen op de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een andere of hogere functie. Of jezelf specialiseren. Een andere manier van ontwikkeling is om nieuwe vaardigheden op te doen. Met deze vaardigheden leer je bijvoorbeeld efficiënter werken of krijg je meer zelfvertrouwen.

Werkgevers moeten in veel gevallen verplichte scholing betalen

Sinds 1 augustus 2022 moeten werkgevers in veel gevallen verplichte opleidingen aan hun werknemers vergoeden. Daarnaast moeten de werknemers de opleiding onder werktijd kunnen volgen. Lees hier meer over de nieuwe regels rondom verplichte scholing

STAP-budget in 2023

Ook in 2023 kun je gebruikmaken van het STAP-budget. Hiermee vraag je tot € 1.000,- opleidingsbudget aan. Ook als je het budget in 2022 al hebt benut, maak je in 2023 opnieuw kans. STAP-subsidie is namelijk per kalenderjaar aan te vragen. STAP is in 2022 in het leven geroepen door de overheid. Inmiddels worden de regels wat aangescherpt, onder andere om niet-arbeidsmarktgerichte opleidingen te vermijden. Daarom gaan keurmerken die opleiders toelaten (zoals CEDEO en NRTO) strenger controleren of opleidingen en trainingen voldoen aan de eisen. Wil jij zeker weten of jouw opleiding of training in aanmerking komt? Check dan of deze in het STAP-scholingsregister staat van UWV. STAP-budget is niet alleen geschikt voor kleinere opleidingen tot € 1.000,-, je kunt de subsidie ook gebruiken om een deel van de kosten van een complete leergang te betalen.

STAP-aanvraagtijdvakken in 2023:

  • 28 februari t/m 30 april (opleiding start niet eerder dan 28 maart 2023);
  • 1 mei t/m 2 juli (opleiding start niet eerder dan 29 mei 2023);
  • 3 juli t/m 3 september (opleiding start niet eerder dan 31 juli 2023);
  • 4 september t/m 31 oktober (opleiding start niet eerder dan 2 oktober 2023);
  • 1 november t/m 31 december (opleiding start niet eerder dan 29 november 2023).

Lees meer informatie over het STAP-budget.

Let op! Het januaritijdvak van STAP gaat niet door

Om misbruik van het budget te voorkomen heeft de minister STAP tijdelijk on hold gezet. Dit betekent dat het januaritijdvak niet doorgaat. Zo heeft de minister meer tijd om de nieuwe regels te implementeren. Het voor 2023 beschikbare STAP-budget blijft gelijk en wordt in 5 aanvraagtijdvakken verdeeld, zoals hiervoor aangegeven. Het eerstvolgende tijdvak start dinsdag 28 februari 2023.

Opleidingsbudget via werkgever

Kom je niet in aanmerking voor de bovenstaande subsidies? Informeer dan bij je werkgever of er een scholingsbudget beschikbaar is. Een goed moment hiervoor is bijvoorbeeld tijdens een persoonlijk ontwikkelgesprek.

NIBE-SVV erkend opleidingsinstituut

NIBE-SVV is een erkend opleidingsinstituut. Zowel voor verplichte scholing als voor reguliere opleidingen en trainingen. Bijna alle opleidingen van NIBE-SVV komen in aanmerking voor het STAP-budget. Je herkent een STAP-opleiding aan dit icoontje bovenaan een opleidingspagina:

icoon STAP-subsidie NIBE-SVV

Enthousiast geworden om jezelf in 2023 te ontwikkelen? Bekijk ons opleidingsaanbod.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!