Hoe kan je wél studeren? 8 studietips!

Verspil jij kostbare tijd omdat je niet (meer) weet hoe je op een effectieve manier studeert? Of lukt het je maar niet om informatie goed op te slaan? Geen stress! Met deze 8 studietips kun je wél effectief studeren.

1. Maak een haalbare planning

Maak voordat je begint met studeren een haalbare planning. Wees hierbij eerlijk tegenover jezelf. Plan geen studeersessie in de vroege ochtend, terwijl het de avond ervoor laat wordt. Probeer de leerstof over meerdere dagen of weken te verspreiden. Door een goede verdeling te maken, zorg je dat je de leerstof veel beter onthoudt!

2. Ontdek welk studeerritme bij jou past

Wat een fijn studeerritme is verschilt per persoon. Het is belangrijk om voor jezelf uit te zoeken welk moment en ritme bij jou past. Probeer eens om meerdere uren achter elkaar door te gaan. Of korte studiesessies van 25 minuten met 5 minuten pauze tussendoor te plannen. Zo ontdek  je wat voor jou werkt! 
Studeertip voor iedere student: slaap voldoende. Als je moe bent is het veel moeilijker om te focussen en informatie op te slaan.

3. Studeer niet in je pyjama

Als je thuis studeert is het heel verleidelijk om in je pyjama aan de slag te gaan. Toch kun je dit beter niet doen! Het zorgt er namelijk voor dat je hersenen in ‘ontspan-stand’ blijven, waardoor je juist minder productief bent. Kies voor een comfortabele outfit, denk aan je casual friday outfit.

4. Zorg voor een opgeruimde studeerplek

Een opgeruimde studeerplek is een opgeruimd hoofd. Ruim alles wat je niet nodig hebt op. Verwijder ook alle mogelijke afleidingen, zoals je mobiele telefoon of tablet. Eventueel kan je de ‘niet storen’ modus aanzetten of een app installeren die afleidende apps tijdelijk blokkeert. Zoek eens op concentratie-apps en kijk welke app bij jou past. 

5. Raak gemotiveerd door anderen 

Het voelt misschien zo, maar je bent niet de enige die moet studeren! Zoek een collega, vriend of kennis die ook moet studeren en plan samen momenten in. Mis je een studiegenootje? Samen studeren kan tegenwoordig ook online, bijvoorbeeld via YouTube. Met de zoekterm ‘study with me’ vind je vele sessies die jou kunnen helpen met studeren!

6. Vat leerstof samen en overhoor jezelf

Vaak haal je de leerstof uit meerdere documenten. Denk aan boeken, PowerPoint presentaties en notities. Dit kan nogal overweldigend zijn. Vat daarom de belangrijkste punten samen in één overzichtelijk document en overhoor jezelf. Maak hiervoor studeerkaartjes met aan de ene zijde een vraag of begrip en aan de andere zijde het antwoord. Overhoor jezelf hardop, dan onthoud je het beter!

7. Plan je pauzes

Vergeet jezelf niet te belonen met welverdiende pauzes en verlaat ook je studeerplek. Verandering van omgeving zorgt voor creativiteit. De beste pauze is een actieve pauze, ga even een blokje om of plan een sportsessie in. Door slechts 10 minuten te bewegen activeer je al de hersenen. Zo kun je als je terugkomt weer met volledige focus studeren.

8. Ga na of je studiedagen kunt opnemen

Volg je een opleiding voor je werk of persoonlijke ontwikkeling gerelateerd aan je werk, maar lukt dit niet tijdens je werkuren? Ga dan bij je werkgever na of je studiedagen kunt krijgen. Dit betaalde verlof kun je gebruiken om te studeren. Scheelt jou weer vakantiedagen!

Zin gekregen om aan de slag te gaan?

Bekijk onze opleidingen

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!