Klagen bij Kifid helpt

Kifid heeft vorig jaar meer klachten behandeld, meer klachten via bemiddeling geschikt en ook meer klachten niet behandeld (dus afgewezen) omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen. Ruim de helft van de klachten leverde resultaat op voor de klager. Dat blijkt uit het jaarverslag van Kifid over 2019, dat onlangs is uitgebracht.

Waarover wordt geklaagd?

Traditioneel wordt het meest over schadeverzekering geklaagd. Dat ligt ook wel voor de hand, omdat juist bij schadeverzekering teleurstelling kan ontstaan als blijkt dat er geen dekking is. 38% van de klachten heeft betrekking op schadeverzekering. Goede tweede bij het aantal klachten zijn met 22% de hypothecaire financieringen, gevolgd door achtereenvolgens levensverzekeringen (19%), bankzaken (15%) en beleggingen (6%).

Helpt klagen?

Ja, klagen helpt. Maar niet altijd natuurlijk. Vooral bij verzekeringen en hypothecaire financieringen levert klagen resultaat op. Uiteindelijk wordt meer dan de helft van alle klachten geschikt. In die gevallen zal de klager baat hebben bij zijn klacht. Daarbij valt op dat vooral verzekeraars bereid zijn te schikken. Als de bemiddelingspoging van Kifid niet lukt en er moet uitspraak worden gedaan, dan wordt in zo’n 6% van de gevallen de klager geheel of voor een deel in het gelijk gesteld. Ruim de helft van de klachten waarin Kifid uitspraak doet of waarin Kifid heeft bemiddeld, levert daarmee resultaat op voor de klager.

De niet-behandelde klachten

Tegenover de ruim 3.400 klachten die Kifid behandelde, staan ruim 2.100 klachten die door Kifid als ‘niet behandelbaar’ zijn bestempeld. In bijna 900 gevallen kwam dat doordat de klager niet eerst de interne klachtenprocedure bij de financieel dienstverlener had doorlopen. In bijna 1.300 gevallen was niet voldaan aan andere voorwaarden voor een klachtenprocedure bij Kifid. Bijvoorbeeld omdat de klacht te laat was ingediend of omdat de financieel dienstverlener niet was aangesloten bij Kifid.

Meer weten?

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!