Wat betekent Solvency II voor úw dagelijkse bedrijfsvoering?

Vanaf uw eigen computer wegwijs worden binnen Solvency II, met praktijkgerichte voorbeelden en 'test jezelf'-vragen. Dat kan met de e-learningmodule Solvency II, ontwikkeld door NIBE-SVV, Eiffel en Achmea. Deze module geeft niet alleen inzicht in de inhoud en toepassing van het nieuwe toezichtraamwerk, maar ook in wat dat betekent voor uw praktijk van alledag.

Nieuw toezichtraamwerk verzekeraars

Vanaf januari 2014 treedt de Solvency II-wetgeving in werking. Deze beschermt consumenten tegen solvabiliteitsproblemen bij verzekeraars. Solvency II heeft betrekking op een nieuw toezichtraamwerk voor verzekeraars, van wie een verstandig en zorgvuldig risicobeleid wordt geëist. Een solvabiliteitsregime, een optimaal intern risicobeheer en voldoende hoge buffers moeten bijdragen aan de gezonde financiële positie van verzekeraars. Verder worden er onder andere duidelijker en meer uniforme rapportage-eisen aan verzekeraars gesteld.

Gevolgen dagelijkse bedrijfsvoering

Het sterk risicogeoriënteerde toezichtraamwerk zal zowel de consument als de verzekeringsbranche ten goede komen. Toch zal Solvency II van iedereen in de verzekeringsbranche een grote cultuurverandering vragen. Het is dan ook van groot belang kennis te nemen van de inhoud en de toepassing ervan.

E-learningmodule met praktijkgerichte voorbeelden

De volledig digitale opleiding Solvency II, bestaande uit 6 modules, is geschikt voor iedereen die werkzaam is in de verzekeringsbranche. U kunt de modules op elk gewenst moment vanuit uw eigen computer benaderen. Elke module wordt afgerond met 'test jezelf'-vragen. De module Solvency II maakt u niet alleen wegwijs in het begrippenkader van Solvency II, maar geeft ook inzicht in de inhoud van de pilaren waarop de Solvency II-wetgeving rust. Door praktische voorbeelden wordt bovendien duidelijk wat Solvency II betekent voor uw dagelijkse bedrijfsvoering.

Inhoud

De e-learningmodule Solvency II behandelt onder meer de volgende onderwerpen:

  • Raamwerk Solvency II
  • Sturen op waarde
  • Interne modellen verzekeraars
  • Risk governance en ORSA
  • Economische balans en rapportage 
  •  Eisen aan de bedrijfsvoering
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!