Sinds 1 januari 2013 stelt het ministerie van Financiën de normen vast voor hypothecaire kredieten. Dit wordt geregeld in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet (TRHK). De regeling wordt jaarlijks herzien op basis van koopkrachtontwikkelingen per huishouden en inkomen. Op 27 oktober 2016 zijn de wettelijke leennormen voor 2017 gepubliceerd. Omdat de meeste geldgevers standaard alleen de wettelijke leennormen hanteren, zijn deze voor alle hypothecaire kredieten in 2017 van groot belang. We zetten de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van 2016 voor u op een rijtje.
Het inkomen op basis waarvan het financieringslastpercentage moet worden vastgesteld, verandert voor tweeverdieners. Vanaf 1 januari 2017 wordt het financieringslastpercentage berekend op basis van het hoogste toetsinkomen, vermeerderd met 60% van het lagere toetsinkomen (in 2016 is dat nog 50%). De verhoging van dit percentage hangt samen met de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting tussen partners. Het is dan ook waarschijnlijk dat het percentage de komende jaren verder zal stijgen. Dit kan leiden tot een hogere LTI (maximale lening op basis van inkomen) voor tweeverdieners.
De 4 financieringslasttabellen zijn aangepast. Het gaat om de tabellen die betrekking hebben op:
Bij de tabellen vallen nog een paar andere dingen op:
Bij gelijke inkomens en een gelijke toetsrente, neemt het financieringspercentage over het algemeen (licht) af in 2017 ten opzicht van 2016. Dit is een logisch gevolg van de inflatie: het dagelijkse leven wordt iets duurder, dus blijft er bij een gelijk inkomen minder over om te verwonen. Voor de meeste Nederlanders neemt het inkomen toe, waardoor dit effect verwaarloosbaar klein is.
Bekijk Wijzigingsregeling Hypothecair Krediet 2017
Door de inwerkingtreding van de Europese hypotheekrichtlijn, de Mortgage Credit Directive (MCD), per 14 juli 2016 zijn hypotheekaanbieders verplicht een bindend hypotheekaanbod te doen. Het voorlopig offertemoment is daardoor van de baan.
Omdat het belangrijk is dat aanbieders en adviseurs tijdig rekening houden met de wijzigingen in de leennormen per 1 januari en het eveneens belangrijk is dat er voor consumenten geen problemen ontstaan door die wijzigingen, heeft de AFM een overgangstermijn aangegeven: aanvragers die na 1 januari 2017 een definitief aanbod krijgen, maar voor 31 december 2016 een offerte hebben gevraagd, kunnen door de hypotheekaanbieder getoetst worden met de leennormen uit 2016. Deze overgangstermijn geldt tot 1 februari 2017.
De NHG heeft de nieuwe Voorwaarden en Normen (V&N 2017-2) gepubliceerd. Daarin zijn deze nieuwe leennormen opgenomen. Maar er zijn ook extra voorwaarden aan een lening met NHG. Een paar opvallende wijzigingen in deze extra voorwaarden in 2017:
Vanaf december 2016 start NHG met een experiment, waardoor ook startende zzp’ers de mogelijkheid krijgen om een lening met NHG aan te gaan. Iemand die nog geen 3 hele jaren zzp’er is, kan zijn toetsinkomen door een onafhankelijke deskundige laten vaststellen. Deze mogelijkheid is nog niet opgenomen in de V&N 2017-2.
In diverse opleidingen van NIBE-SVV worden de nieuwe leennormen en NHG-voorwaarden uitvoerig uitgelegd:
Op Dinsdag, 24 Juni, 2025, 11:53
Als je werkzaam bent in de financiële dienstverlening of overweegt een carrière in deze sector te starten, heb je vast weleens gehoord van de termen financieel adviseur en financieel planner. Maar wat doet een financieel adviseur precies? En hoe verschilt dit van de taken van een financieel planner? In deze blog onderzoeken we deze twee belangrijke rollen binnen de financiële sector en belichten we de verschillen, overeenkomsten en carrièremogelijkheden.