Zes tips om werken en studeren succesvol met elkaar te combineren

Wilt u zich als financieel dienstverlener blijven ontwikkelen? Bent u toe aan een nieuwe stap in uw carrière? Of heeft u de ambitie om door te groeien in uw vakgebied? Dan is het een goed idee om een opleiding te volgen. Zeker nu, in een tijd waarin het financiële vakgebied zo in beweging is en verandert. Maar hoe combineert u uw drukke leven met een opleiding? Hoe zorgt u voor een goede balans tussen werk, studie en privéleven? Met de volgende zes tips vergroot u uw kans van slagen flink.

1. Zorg voor voldoende ondersteuning in uw privéleven en praat met uw werkgever

Bespreek uw keuze om (weer) te gaan studeren vooraf met uw familie, vrienden of kennissen. Wat vinden zij ervan? Staan ze achter uw keuze? Vertel ze hoeveel tijd u nodig denkt te hebben voor het studeren en hoe u werk en studie wilt combineren. Leg ook uit waarom studeren voor u zo belangrijk is. Zo begrijpt uw omgeving beter waarom u in een bepaalde periode minder tijd voor sociale contacten heeft.

Ook uw werkgever maakt deel uit van uw omgeving. Licht hem of haar in over uw idee om een studie te volgen naast uw huidige baan. Waarschijnlijk zorgt dit niet voor problemen; een proactieve houding wordt over het algemeen gewaardeerd. Wel kan studeren gevolgen hebben voor uw werkzaamheden. Stem dit dan goed af met uw leidinggevende.

2. Zorg voor een strakke planning

Een goede planning is voor het halen van uw studie erg belangrijk. Een groot deel van de week wordt al ingevuld door uw baan. Hierdoor heeft u minder tijd om te studeren en moet u de tijd die u wel heeft effectief benutten. Afhankelijk van de intensiviteit en moeilijkheidsgraad van uw opleiding kunt u per week een vast moment inplannen om te gaan studeren.

3. Creëer een routine

Zorg voor regelmaat in uw studeergedrag. Deel uw dagen op dezelfde manier in. Zo went u eraan dat u regelmatig een periode met uw studie bezig bent. Studeren wordt zo een gewoonte. Iets wat bij uw leven hoort, net als werken, sporten of voor de kinderen zorgen.

4. Stel kleine doelen en beloon uzelf

Verdeel uw leerdoelen onder in kleinere doelen. Bijvoorbeeld: ‘Vandaag lees ik hoofdstuk 1 en 2 of ‘Dinsdag besteed ik 2 uur aan de presentatie die ik volgende week in de les moet geven’. Houd uw doelen realistisch en haalbaar. Anders zorgen ze alleen maar voor stress en frustratie. Doelen behaald? Geef uzelf een kleine beloning.

5. Studeer zonder afleiding

Laat u zo weinig mogelijk afleiden. Zet uw mobiele telefoon op stil en geef thuis aan wanneer u aan het studeren bent. Zo besteedt u uw studietijd zo effectief mogelijk en krijgen storende elementen geen kans.

6. Geef niet op en zet door

Er komt altijd een moment tijdens het studeren dat u het even niet meer ziet zitten. U heeft geen zin, u wilt liever iets anders doen of u heeft het gewoon erg druk. Geef dan vooral niet op. Misschien is het tijd om een kleine pauze in te lassen of om iets leuks te gaan doen. Zo verzamelt u nieuwe energie om met frisse moed weer aan de slag te gaan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het volgen van een opleiding of training bij NIBE-SVV? Bekijk ons actuele aanbod. Vragen? Behoefte aan een opleidingsadvies? Bel ons op 035 - 7 506 155 of plaats een terugbelverzoek. We maken graag tijd voor u.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Ontwikkel jezelf met STAP

Met deze subsidieregeling van de overheid volg je opleidingen tot €1.000,- kosteloos óf krijg je €1.000,- korting. Voor welke opleiding vraag jij STAP-subsidie aan?