Nieuw: meldplicht bij vermoeden belastingontwijking

Financieel dienstverleners krijgen vanaf 1 juli 2020 te maken met de Europese richtlijn DAC6. Die heeft als doel internationale belastingontwijking tegen te gaan en stelt daarom eisen aan financieel dienstverleners. Als enige opleider in Nederland heeft NIBE-SVV een online training ontwikkeld om financieel dienstverleners voor te bereiden op de meldplicht.

Doorlopende meldplicht

Vanaf 1 juli 2020 is de Europese richtlijn Mandatory Disclosure Rules (MDR/)DAC6 van kracht. Dan moeten intermediairs en/of belastingplichtigen internationale transacties met mogelijk belastingontwijkende fiscale constructies melden bij de Belastingdienst.

Die meldplicht geldt voor álle intermediairs. Onder ‘intermediairs’ wordt verstaan: financieel adviseurs,  belastingadviseurs, KYC-analisten, accountants, notarissen en advocaten, maar ook medewerkers bij een bank, verzekeraar of trustkantoor.

Vanaf 1 juli 2020 moet u steeds binnen 30 dagen nadat u de mogelijk belastingontwijkende constructie heeft ontdekt, melding maken. Doet u dat niet, dan riskeert u een (hoge) boete.

Met terugwerkende kracht: vóór 31 augustus melden

Potentieel frauduleuze constructies die tussen 25 juni 2018 en 1 juli 2020 hebben plaatsgevonden, dienen vóór 31 augustus 2020 gemeld te zijn. Dat betekent dat u in juli en augustus alle mogelijk belastingontwijkende constructies van de afgelopen 2 jaar moet doorgeven aan de Belastingdienst. Dit is een verplichte meldingsperiode. Zorg daarom dat u zo snel mogelijk goed op de hoogte bent van de regelgeving omtrent internationale fiscale constructies.

Fiscale constructies

Het gaat dan om het melden van grensoverschrijdende transacties van multinationals, mkb-bedrijven en particulieren, waarbij een fiscale constructie gebruikt wordt waarmee mogelijk belasting ontweken wordt. Dat kan het geval zijn bij bijvoorbeeld financiering van bedrijfsmiddelen, een bedrijfsovername, de aanschaf van onroerend goed, bij planningsadvies aan een vermogende particulier, een lening aan een familielid, bij erf- en schenkbelastingzaken, enzovoorts.

Met online training goed voorbereid

Om u in korte tijd goed voor te bereiden, heeft NIBE-SVV de praktische online training DAC6, Regels voor het Melden van Grensoverschrijdende Transacties ontwikkeld.

Met deze training leert u belastingontwijkende constructies te herkennen en wanneer u moet melden.
Tijdens de training komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • inhoud van de regelgeving
  • constructies en meldplicht
  • meldingsproces
  • sancties

Na de training begrijpt u de DAC6-regelgeving en kunt u die ook uitleggen en toepassen in de communicatie met uw klanten, uw netwerk, collega’s en de directie.

Meer over de training

De benodigde tijd om de online training te doorlopen is 3 à 4 uur. Maar u kunt natuurlijk studeren in uw eigen tempo en wanneer het u uitkomt. De e-learning rondt u af met een toets. Na het behalen ervan ontvangt u direct in de online omgeving uw certificaat van NIBE-SVV. Er worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld aan deze training. De kosten van de training inclusief certificaat bedragen € 89.

Meer informatie

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Vrijdag, 23 Oktober, 2020, 16:30

ESMA-actualiteiten – nieuws van de toezichthouders

De European Securities and Markets Authority (ESMA) wil met een Europese aanpak de beleggingsmarkt zo zuiver mogelijk houden. En dat een Europese aanpak hard nodig is, blijkt wel uit de afgelopen maanden. Zo bericht de AFM in oktober dat zij steeds meer signalen krijgt over dubieuze beleggingen van buitenlandse aanbieders. Ook de uitbraak van COVID-19 heeft een aanhoudende impact op de financiële markten in de EU. ESMA volgt samen met de nationale bevoegde autoriteiten (NCA’s) de situatie nauwlettend. Op de pagina ‘Our response to COVID-19’ staan de aanbevelingen en maatregelen voor financiële marktdeelnemers.

Lees verder

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Buiten het klaslokaal

Wist je dat we ook buiten onze opleidingen bouwen aan een krachtige financiële sector? Ook buiten het klaslokaal houden wij je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen je vakgebied.