NIBE-SVV aan de slag met omscholingstrajecten

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Zelfs in de financiële sector komen er nieuwe functies en kansen bij. Samen met omscholingspartner De Kunners, samenwerkingspartner van UWV, heeft NIBE-SVV daarom een aantal omscholingstrajecten ontwikkeld om werkzoekenden met een paar jaar werkervaring in een andere branche, optimaal te begeleiden bij de overstap naar de financiële sector.

Kansen

Binnen de financiële sector verandert er veel. Zo verplaatst het bankieren zich steeds meer van kantoor naar online. Hoewel hierdoor banen verloren gaan, ontstaan er ook heel veel nieuwe functies. Er liggen vooral mooie kansen op het gebied van risicomanagement (compliance) en het tegengaan van witwassen en fraude. Ook is er veel vraag naar hypotheekacceptanten, kredietspecialisten en naar verschillende functies binnen het verzekeringsvak.

Omscholingstrajecten

Samen met De Kunners hebben we 9 omscholingstrajecten ontwikkeld voor startfuncties waar nu veel vraag naar is.

Bij bankieren gaat het om de volgende functies:

 • Medewerker Klantcontact Center
 • Hypotheekacceptant
 • Zakelijk Krediet-acceptant
 • CDD/KYC-analist
 • Data-analist

En bij verzekeren om de functies:

 • Risicoadviseur (incl. Zorg)
 • Schadebehandelaar/acceptant (Brand)
 • Letselschadebehandelaar (junior)
 • Data-analist

NIBE-SVV is inmiddels gestart met het omscholingstraject voor CDD/KYC-analist. Binnenkort gaan ook de andere omscholingstrajecten van start.

Wat houdt het omscholingstraject in?

In het omscholingstraject helpen we werkzoekenden bij het maken van de overstap naar de financiële sector. We begeleiden hen bij hun zoektocht naar welke functie binnen deze sector bij hen past. Ook helpen we hen om een realistische inschatting te maken van hun kansen. En vervolgens stomen we hen klaar voor een nieuwe carrière. 

Hoe ziet zo’n traject eruit?

 1. Het traject bestaat uit 4 fasen:
 2. Selecteren: er vindt een strenge selectie plaats voorafgaand aan de omscholing. Zo moeten deelnemers minimaal HBO-geschoold zijn en minstens 3 jaar werkervaring hebben, ongeacht branche, functie of leeftijd. Nodig zijn daarnaast een positieve mindset, de juiste vaardigheden en voldoende leervermogen en zelfmanagement.
 3. Opleiden: We leiden hen op tot het instapniveau voor een nieuwe baan in de financiële sector. De trainingen die we aanbieden zijn gericht op de praktijk van alledag.
 4. Vitaliseren: We boosten hun energieniveau, zodat zij met vertrouwen en optimisme starten in hun nieuwe rol. Dit doen we onder andere met trainingen over hoe je je presenteert en hoe je je kansen vergroot in een (online) sollicitatie. Ook krijgen ze 1-op-1-coaching om te werken aan hun pitch en uitstraling. Deze fase wordt in principe afgerond met een bootcamp (afhankelijk van de coronamaatregelen).
 5. Praktijk: Het doel van de omscholing is een nieuwe baan. De vorm hiervan is flexibel en op maat te maken per werkgever. Ze starten wel altijd met een proefperiode. Dit kan zowel binnen een leer-werktraject van UWV of direct bij de werkgever.

Op dit moment zijn de trajecten vanwege corona volledig online. Iedere maand start een nieuwe ronde met een online webinar. Afhankelijk van het traject dat men kiest, duurt het hele traject maximaal 8 weken.
 
Bekijk hier meer informatie over de omscholingstrajecten

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!