NIBE-SVV, 68 jaar opleider voor de financieel dienstverlener

Als financieel dienstverlener wilt u voor uw klanten van toegevoegde waarde zijn en blijven. Juist in een sector die zo aan verandering onderhevig is. Wij helpen u daarbij. Met opleidingen en trainingen waarmee u uw kennis actueel houdt en nieuwe kennis opdoet. Deze rol vervullen we onder de naam NIBE-SVV al bijna 20 jaar. Maar NIBE ontstond al 50 jaar geleden en SVV zelfs 68 jaar. Een terugblik.

Het begon met verzekeringsopleidingen

Het ontstaan van NIBE-SVV is in 1936 ingeleid met de oprichting van de Amsterdamsche Beurs Club (ABC). Deze ABC, opgericht aan de (toenmalige) Amsterdamse assurantiebeurs, startte met de eerste assurantie-opleiding: de cursus Algemene Assurantiekennis. Dat werd een succes. De ABC kreeg afdelingen door het hele land, tot in Limburg toe. En in 1937 kwam daar een vakblad bij: het welbekende vakblad de Beursbengel. In de daaropvolgende jaren kwamen er nog vier branchecursussen bij.

Branchebreed gedragen bankiersopleiding

In 1943 is de eerste branchebreed gedragen bankiersopleiding in elkaar gezet. Volgens de prospectus van het jaar 1943-44 heeft de cursus, voluit ‘Den schriftelijke cursus voor opleiding van beambten in het bank- en effectenbedrijf’, tot doel ‘het verschaffen van een algemeen vormende opleiding in theoretische en practische vakken, welker bestudeering voor het verkrijgen van grondige kennis van het bankbedrijf van beteekenis is’. De integratie van praktijk en theorie. Toen al.

De SVV

Nadat de verschillende afdelingen van de ABC zelfstandige assurantieclubs waren geworden (met – typisch Nederlands – een overkoepelende vereniging, De Federatie van Verenigingen tot bevordering van de assurantiewetenschap) richten ruim vijftig organisaties van verzekeraars, tussenpersonen, werknemers- en werkgeversorganisaties en assurantieclubs in 1950 de Stichting Vakontwikkeling Verzekeringsbedrijf (SVV) op. Vooral sinds de jaren zeventig groeide de SVV snel. In die periode initieerde SVV ook het assurantieonderwijs aan de MEAO (voorloper MBO). Er werden ook veel nieuwe opleidingen ontwikkeld, die zowel schriftelijk (zeg maar de voorloper van e-learning) als mondeling werden gegeven. Omdat enkele diploma’s ook vestigingsdiploma’s waren geworden in het kader van de Wet op de Assurantie Bemiddeling (WAB, een voorloper van de Wft), werden de examens onder overheidstoezicht afgenomen door een aparte stichting: de Stichting Examens Assurantiebedrijf (SEA).

Het NIBE

In 1945 werd de Stichting tot Bevordering van de Studie in het Bank- en Effectenbedrijf opgericht. Deze stichting organiseerde De Bankcursus tot de oprichting van het NIBE in 1968. Ook het NIBE ontwikkelde in de jaren daarna veel nieuwe opleidingen. In het begin vooral zelfstudie, later ook mondelinge opleidingen en trainingen. Ook het NIBE zocht contact en samenwerking met het reguliere onderwijs.

Fusie NIBE en SVV tot NIBE-SVV

In de jaren tachtig ontwikkelden NIBE en SVV samen een aparte afstudeerrichting aan het HBO: de voorloper van de huidige Financials Services Management. Dat kwam natuurlijk ook omdat in die periode banken en verzekeraars steeds meer naar elkaar toe groeiden. Er kwamen steeds meer ‘bankverzekeraars’. Dat leidde ertoe dat ook de brancheorganisaties (die de besturen van SVV en NIBE vormden) beide opleidingsorganisaties wilde samenvoegen. Dat gebeurde op 1 juli 1999. Juridisch was er sprake van een overname van de activiteiten van NIBE door SVV, maar op papier stond de gelijkwaardigheid tussen de partners voorop. Die gelijkwaardigheid kwam tot uitdrukking in de nieuwe naam: NIBE-SVV. NIBE-SVV is in 2014 overgenomen door NCOI, de grootste opleider voor werkend Nederland.

NEXT Academy: gericht op de toekomst

NIBE-SVV onderkende en onderkent nog steeds de impact van de razendsnelle ontwikkelingen. Onder de noemer NEXT Academy bundelen we opleidingen en trainingen die gericht zijn op de toekomst. Als aanvulling op ons reguliere aanbod. Voor de financieel dienstverlener die ‘future proof’ wil zijn.

Online kennisplatform FLINK

Om helemaal bij de tijd te zijn, hebben we het online platform FLINK (een samentrekking van 'Financieel' en 'Link') gelanceerd. Hierop vindt u niet alleen het digitale archief van de Beursbengel. Hier kunnen vakgenoten uit de financiële sector vakinhoudelijk kennis en ervaring met elkaar delen, elkaar inspireren en discussiëren. Als meest recente wapenfeit biedt NIBE-SVV nu ook zelf een breed aanbod erkende HBO Bachelor- en Masteropleidingen gericht op de Financial Services. Dit komt voort uit een samenwerkingsverband met businesspartners Hogeschool NCOI en NCOI University of Applied Sciences.
We borgen kennis, vertalen naar de praktijk, haken in op veranderingen. We deden het al in 1950, we doen het nog steeds en we blijven het doen.

Uitgebreid opleidingsaanbod

NIBE-SVV heeft een groot aantal trainingen en opleidingen voor de financieel dienstverlener. Geïnteresseerd? Bekijk ons complete aanbod.

 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!