Dubbele PE-toetsing: onzinnig en onnodig!


Wat is eigenlijk het nut van 2 keer dezelfde Wft-PE moeten doen? Nou ja, omzet voor het CDFD natuurlijk. Hypotheekadviseurs – en hun werkgevers – verspillen tijd en betalen de rekening.

Vanaf 1 april 2019 mag elke hypotheekadviseur ook in consumptieve kredieten adviseren. Daar valt veel voor te zeggen. Wat mij betreft had een heel beperkte aanpassing van de toetstermen voor het moduul Hypothecair krediet daarvoor volstaan. Niet alleen omdat in Basis ook al het nodige staat over consumptief krediet, maar vooral omdat consumptief krediet niet zo ingewikkeld is. Ja, er waren en er zijn misstanden en onwenselijke situaties op het gebied van consumptief krediet. Maar die hebben nooit met vakbekwaamheid te maken. Die gaan over integriteit en onwenselijk gedrag. Denk aan flitskredieten, (te) hoge rentepercentages en het opzoeken van de grens van wat nog net niet verboden is (webwinkels).

Maar CDFD koos niet voor zo’n beperkte aanpassing. In plaats daarvan zijn letterlijk alle toetstermen van consumptief krediet aan hypothecair krediet toegevoegd. Met als gevolg dat alle toetstermen voor het diploma Adviseur consumptief krediet nu ook deel uitmaken van het diploma Adviseur hypothecair krediet. En alle PE-toetstermen voor consumptief krediet ook deel uitmaken van de PE-toetstermen voor hypothecair krediet.

Vervolgens gebeurt er iets dat apert onredelijk is. Er zijn zo’n 18.000 hypotheekadviseurs die beide Wft-diploma's hebben. Begrijpelijk, want tot 1 april 2019 was het bezit van beide diploma’s vereist om in beide kredietvormen te mogen adviseren. Maar als die 18.000 diplomahouders de adviesbevoegdheid van beide diploma’s willen behouden, dan moeten zij voor beide diploma’s apart het PE-examen afleggen. En dus worden zij dan bij hun PE-examen voor consumptief krediet voor een tweede keer getoetst over exact dezelfde toetstermen waarover zij getoetst worden bij het PE-examen voor hypothecair krediet. Verspilde tijd, moeite en geld.

Het CDFD stelt dat die 18.000 het PE-examen consumptief krediet niet hoeven te doen. Want: met alleen het diploma Adviseur hypothecair krediet mogen zij nu ook in consumptief krediet adviseren. Dat is waar, maar tegelijk een strikt bureaucratisch argument. Medewerkers willen een behaald diploma geldig houden, zeker als dat recent behaald is. Tenslotte kun je de rest van je leven niet overzien. Misschien ben je over een paar jaar geen hypotheekadviseur meer, maar wil je nog wel in consumptieve kredieten blijven adviseren. Onzinnig om daarvoor dan de rest van je leven de PE voor hypotheekadviseurs te moeten blijven doen.

Er is maar één kleine administratieve handeling nodig om deze onzinnige situatie te beëindigen: laat DUO de PE voor hypothecair krediet meteen noteren als de PE voor consumptief krediet. De regelgeving ligt niet in de weg.

Maar ja, deze onzinnige situatie levert wel extra omzet voor CDFD. Trouwens ook voor opleidings- en exameninstituten. Even voor NIBE-SVV sprekend: op dit soort omzet zitten wij niet te wachten.
 
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!