AFM gaat diplomaplicht actief handhaven

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat de diplomaplicht actief handhaven, zo laat de AFM weten in reactie op de resultaten van een onderzoek dat de AFM hield onder ruim 200 financieel dienstverleners. Bij 57 van hen bleken de vereiste diploma’s niet of niet allemaal aanwezig.
 
Het onderzoek werd gehouden via het register van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De AFM heeft een overeenkomst met DUO, die de AFM in staat stelt de diploma’s te checken zonder deze op te vragen bij financieel dienstverleners.

Zorgwekkend

Volgens de AFM is de uitkomst van het onderzoek zorgwekkend, met name op het gebied van advisering bij inkomensverzekeringen. In een aantal gevallen zou volgens de vergunning in bepaalde producten kunnen worden geadviseerd, maar bleek geen toereikend diploma aanwezig. De AFM doet een dringend beroep op alle financieel dienstverleners om hun diploma’s te controleren en hun vergunning in te leveren dan wel aan te passen als ze niet meer aan de diplomaplicht voldoen.

Diplomaplicht

De diplomaplicht voor financieel dienstverleners staat in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit moet bewerkstelligen dat consumenten geadviseerd worden door een dienstverlener met actuele kennis. Een geldig diploma vergroot de kans op passend advies.

Van ondernemingen wordt verlangd dat ze, als hun adviseurs geen geldige diploma’s hebben voor een bepaalde adviesbevoegdheid, dat direct oplossen of de vergunning inleveren/aanpassen. Financieel dienstverleners moeten er zelf voor zorgen dat diploma’s geldig blijven door het tijdig afleggen van PE-examens (permanente educatie). Als ze niet voldoen aan de diplomaplicht, dan zijn ze in overtreding en riskeren ze een boete of een andere formele maatregel van de AFM.

Het gemak dat NIBE-SVV biedt

NIBE-SVV heeft verschillende opties om het bijhouden van diploma’s en vakbekwaamheid gemakkelijk te maken.

Wft Online Academy
Met de Wft Online Academy hebben medewerkers toegang tot een compleet Wft-pakket voor een vast bedrag per jaar: alle Wft-PE e-learnings (inclusief proefexamens), digitale syllabi van alle initiële Wft-modules én toegang tot Wft Triple A (PA-omgeving).

De Wft Online Academy biedt:

  • gemak: een totaaloplossing met 1 overzichtelijke factuur per jaar, zonder onverwachte opleidingskosten
  • zekerheid: altijd actuele digitale Wft-tekstboeken en meest recente versie van de Wft-PE opleidingen
  • overzicht: de mogelijkheid om het gebruik van je medewerkers te monitoren met  behulp van rapportages
 

Wft Triple A
Met de Permanent Actueel-tool Wft Triple A houd je je vakkennis aantoonbaar op peil (PA).  De Wft eist dat je bij klantadvies altijd actuele kennis over je vakgebied hebt. Dit hulpmiddel helpt je om aan deze wettelijke eis te voldoen. Als Wft Triple A-gebruiker ben je aantoonbaar permanent actueel door periodieke toetsing op basis van een persoonlijk profiel. Het nieuws wordt voor je gefilterd en toegelicht en blijft daardoor dus overzichtelijk. De Wft Triple A-tool houdt bij waar je kennis van neemt en wanneer nodig kun je je status eenvoudig rapporteren.

License 2 Operate dashboard
Met ons nieuwe License 2 Operate dashboard wordt het voor werkgevers nog gemakkelijker om grip te houden op de PE- en PA-status van medewerkers.
Het dashboard geeft de werkgever, leidinggevende én medewerker eenvoudig inzicht in de opleidingsverplichtingen, evenals in de voortgang. Hierdoor kan de werkgever de medewerkers beter sturen en coachen op het voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Bovendien kan je met het dashboard makkelijker aan de toezichthouder laten zien dat je medewerkers gekwalificeerd zijn. De medewerker zelf heeft dankzij de eigen diplomakluis ook eenvoudig inzicht in de behaalde diploma’s en certificaten.

De voordelen op een rij:

  • inzicht in de vakbekwaamheid van de medewerkers
  • eenvoudig (bij)sturen van medewerkers op het gebied van ontwikkeling en certificering
  • aantoonbaar gekwalificeerde medewerkers
  • één centrale plaats voor het bijhouden en beheren van behaalde diploma’s
 

Wil je met iemand sparren over de mogelijkheden die NIBE-SVV biedt en hoe deze optimaal zijn in te zetten voor jouw organisatie? Neem dan contact op met onze ervaren accountmanagers via 035 - 7 506 157 of via incompany@nibesvv.nl.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!