6 tips om werken en studeren succesvol met elkaar te combineren

Wil je je als financieel dienstverlener blijven ontwikkelen? Ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? Of heb je de ambitie om door te groeien in je vakgebied? Dan is het een goed idee om een opleiding te volgen. Zeker nu, in een tijd waarin het financiële vakgebied zo in beweging is en verandert. Maar hoe combineer je je drukke leven met een opleiding? Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk, studie en privéleven? Met de volgende 6 tips vergroot je je kans van slagen flink.

1. Zorg voor voldoende ondersteuning in je privéleven en praat met je werkgever

Bespreek je keuze om (weer) te gaan studeren vooraf met je familie, vrienden of kennissen. Wat vinden zij ervan? Staan ze achter jouw keuze? Vertel ze hoeveel tijd je nodig denkt te hebben voor het studeren en hoe je werk en studie wilt combineren. Leg ook uit waarom studeren zo belangrijk voor je is. Zo begrijpt je omgeving beter waarom je in een bepaalde periode minder tijd voor sociale contacten hebt.

Ook je werkgever maakt deel uit van jouw omgeving. Licht hem of haar in over je idee om een studie te volgen naast je huidige baan. Waarschijnlijk zorgt dit niet voor problemen; een proactieve houding wordt over het algemeen gewaardeerd. Wel kan studeren gevolgen hebben voor je werkzaamheden. Stem dit dan goed af met je leidinggevende.

2. Zorg voor een strakke planning

Een goede planning is voor het halen van je studie erg belangrijk. Een groot deel van de week wordt al ingevuld door je baan. Hierdoor heb je minder tijd om te studeren en moet je de tijd die je wel hebt effectief benutten. Afhankelijk van de intensiviteit en moeilijkheidsgraad van jouw opleiding kun je per week een vast moment inplannen om te gaan studeren.

3. Creëer een routine

Zorg voor regelmaat in je studeergedrag. Deel je dagen op dezelfde manier in. Zo wen je eraan dat je regelmatig een periode met je studie bezig bent. Studeren wordt zo een gewoonte. Iets wat bij jouw leven hoort, net als werken, sporten of voor de kinderen zorgen.

4. Stel kleine doelen en beloon jezelf

Verdeel je leerdoelen onder in kleinere doelen. Bijvoorbeeld: ‘Vandaag lees ik hoofdstuk 1 en 2 of ‘Dinsdag besteed ik 2 uur aan de presentatie die ik volgende week in de les moet geven’. Houd je doelen realistisch en haalbaar. Anders zorgen ze alleen maar voor stress en frustratie. Doelen behaald? Geef jezelf een kleine beloning.

5. Studeer zonder afleiding

Laat je zo weinig mogelijk afleiden. Zet je mobiele telefoon op stil en geef thuis aan wanneer je aan het studeren bent. Zo besteedt je jouw studietijd zo effectief mogelijk en krijgen storende elementen geen kans.

6. Geef niet op en zet door

Er komt altijd een moment tijdens het studeren dat je het even niet meer ziet zitten. Je hebt geen zin, je wilt liever iets anders doen of je hebt het gewoon erg druk. Geef dan vooral niet op. Misschien is het tijd om een kleine pauze in te lassen of om iets leuks te gaan doen. Zo verzamel je nieuwe energie om met frisse moed weer aan de slag te gaan.

Meer weten?

Wil je meer weten over het volgen van een opleiding of training bij NIBE-SVV? Bekijk ons actuele aanbod. Vragen of behoefte aan opleidingsadvies? Bel ons op 035 - 750 61 55 of plaats een terugbelverzoek. We maken graag tijd voor je.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!