5 tips voor een succesvolle online les

Online les krijgen is waarschijnlijk even wennen. Niet alleen voor u, maar ook voor uw medestudenten en docent. Om u op weg te helpen geven wij u 5 tips om van uw online lessen een succes te maken.

1. Aandacht voor de nieuwigheid

Wanneer u voor het eerst online les krijgt, zijn er waarschijnlijk dingen waar u tegen opziet of vragen over heeft. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld ongemakkelijk om de camera aan te hebben staan. Bespreek dit meteen aan het begin van de les. Vaak helpt het al om de pijnpunten alleen te benoemen. Maar bedenk ook dat dat de meeste mensen in hun privéleven al lang gebruikmaken van dergelijke videobel-technieken. Dan is het ineens niet meer zo spannend.

2. Begin met de techniek

De juiste spullen tot uw beschikking hebben, en die ook getest hebben, is erg belangrijk. Dat brengt rust en controle. Start daarom ruim voor uw eerste les met het testen van uw eigen spullen. Heeft u goed internet, werkt uw camera en doet uw microfoon het? Dan kunt u aan de gang.

3. Communiceer extra duidelijk

Bij online lessen is er letterlijk net iets meer afstand. En omdat u elkaar niet strak in de ogen kunt kijken, is het vaak zo dat u minder goed aanvoelt wanneer iemand wat wil zeggen. Vooral als u met een grotere groep bent. In een gewone ruimte ziet u dat vaak non-verbaal aan mensen of hoort u subtiele geluiden. Nu weet u in de eerste plaats al niet van wie die geluiden komen en ziet u elkaar ook nog minder goed. Daarom is het belangrijk om extra duidelijk te communiceren. Steek bijvoorbeeld uw hand op als u iets wilt zeggen. Het klinkt wat suf maar het is wel erg duidelijk. Soms hebben virtual classroom-tools hier een functionaliteit voor. Dan kunt u digitaal uw hand opsteken en hoeft dat niet voor de camera. Geef daarnaast een seintje als u afgeleid wordt of als u bijvoorbeeld naar het toilet moet. Het is erg lastig werken in een groep als mensen plots verdwijnen.

4. Zet de camera aan!

Ook al voelt het misschien ongemakkelijk, toch is het verstandig om uw webcam te gebruiken. Dat maakt het in de eerste plaats wat persoonlijker, daarnaast heeft uw docent ook veel eerder door als iemand afgeleid is of zelfs is weggelopen. Zo kan hij of zij veel beter bijsturen.

5. Sluit afleidende apps af

Vanuit huis inloggen maakt vaak dat mensen veel afleiding om zich heen hebben. Daarnaast staat ook uw browser vaak open en ziet u dus ook allerlei andere zaken langskomen. De verleiding om even Instagram te openen is ook niet ver weg. Sluit daarom alle apps (ook e-mail!) en websites af, die u niet nodig heeft voor de les. In de pauzes kunt u gerust even uw e-mail checken of Facebook openen. Dan gebeurt het minder tijdens de les. Verder is het uiteraard verstandig om op een rustig plekje in huis te gaan zitten.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!