Nog ruim een jaar voor uw Wft-PE-examens, maar misschien minder examens dan u denkt

De Wft-PE-periode eindigt op 31 maart 2019. Deze Wft-PE-periode is maar 2 jaar en niet (zoals volgende Wft-PE-periodes) 3 jaar. Iedereen die voor 1 april 2017 een of meer Wft-diploma’s haalde, heeft dus nog iets meer dan een jaar om die Wft-PE-examens af te leggen en zo de geldigheid van zijn Wft-diploma’s te behouden. De ervaring leert overigens dat het niet verstandig is de Wft-PE-verplichting al te lang uit te stellen. 

Meevaller

Omdat er wat wijzigingen in het vakbekwaamheidsstelsel doorgevoerd gaan worden, valt de Wft-PE-verplichting voor 2 groepen diplomahouders overigens mee: voor hypotheekadviseurs die óók het diploma Adviseur Consumptief Krediet hebben én voor medewerkers die alleen het diploma Adviseur Basis hebben.

Geen Wft-PE-examen Adviseur Consumptief Krediet voor hypotheekadviseurs

Hypotheekadviseurs die óók in consumptieve kredieten adviseren (en verreweg de meeste hypotheekadviseurs doen dat) hoeven het Wft-PE-examen Adviseur Consumptief Krediet niet af te leggen. Dat komt omdat de minister van Financiën inmiddels heeft toegezegd het advies van het CDFD te volgen. Dat advies houdt in dat het diploma Adviseur Hypothecair Krediet ook de bevoegdheid moet geven om in consumptieve kredieten te adviseren. Deze wijziging moet nog in de wetgeving worden verwerkt, maar wij gaan ervan uit dat dat vóór het einde van de lopende Wft-PE-periode is gebeurd (of anders uiterlijk bij het begin van de nieuwe periode). Vanaf 1 april 2019 mag elke hypotheekadviseur dan in consumptieve kredieten adviseren, ongeacht of hij in het verleden het diploma Adviseur Consumptief Krediet heeft behaald. Het Wft-PE-examen Adviseur Consumptief Krediet, bedoeld om dat diploma ná 1 april 2019 geldig te houden, is daarmee niet meer nodig.

Wft-PE-examen Adviseur Basis vervalt

Het Wft-PE-examen Adviseur Basis komt te vervallen. Dat is de consequentie van de beslissing van de minister van Financiën om Basis geen apart Wft-diploma meer te laten zijn. De module Basis blijft wel bestaan als verplichte module van 7 van de 8 resterende Wft-diploma’s. (Alleen voor het diploma Adviseur Zorgverzekering is Basis niet verplicht.) Omdat de Wft-PE-plicht gekoppeld is aan Wft-diploma’s en niet aan losse Wft-modules, bestaat vanaf 1 april 2019 geen Wft-PE-examen meer voor Basis. Basis blijft (vooralsnog onbeperkt) geldig. Ook voor deze wijziging geldt dat de regelgeving nog moet worden aangepast. Uiterlijk begin 2019 zal dat gebeurd zijn.

Wft-PE-examens bij andere Wft-diploma’s

De Wft-PE-examens bij de andere Wft-diploma’s blijven wel bestaan. De diploma/certificaathouder Basis die bijvoorbeeld op 2 april 2019 slaagt voor het examen Schadeverzekering Particulier ontvangt het diploma Adviseur Schadeverzekering Particulier. Omdat 2 april 2019 in de Wft-PE-periode 2019-2022 valt, blijft dat diploma geldig tot en met 31 maart 2022. In de periode tussen 1 april 2022 en 31 maart 2025 moet deze diplomahouder dan het Wft-PE-examen Adviseur Schadeverzekering Particulier behalen om de geldigheid daarvan te waarborgen. Degenen die vóór 1 april 2019 een nieuw Wft-diploma behalen (anders dan Basis), moeten uiteraard pas in de periode 1 april 2019 - 31 maart 2022 voor dat diploma hun Wft-PE-examen doen.

Komen er nog meer versoepelingen?

Voor de toekomst valt niets uit te sluiten, maar verdere versoepelingen op het gebied van het vakbekwaamheidsstelsel zijn de eerste jaren niet te verwachten. Mogelijk daarna, want er komt nog een uitgebreide evaluatie (na 2019).

Wft- en Wft-PE-examens wijzigen per 1 april 2018

Per 1 april 2018 zijn alle Wft- en Wft-PE-examens geactualiseerd. Voor de Wft-PE-examens betekent dit dat vanaf die datum geen toetsvragen meer worden opgenomen over ontwikkelingen uit het jaar 2014. Toetsvragen over ontwikkelingen uit 2017 zijn dan juist toegevoegd. Toetsvragen over ontwikkelingen in 2015 en 2016 blijven net als nu deel uitmaken van de Wft-PE-examens, tenzij die ontwikkelingen inmiddels hun relevantie hebben verloren. In dat laatste geval worden ook deze vragen geschrapt.
In het Wft-PE-opleidingsmateriaal van NIBE-SVV kan de cursist tot 1 april 2018 zelf kiezen of hij zich wil voorbereiden op een examen vóór of ná 1 april.

Meer weten?

Wft-examen doen?

U kunt zich via de site van NIBE-SVV aanmelden voor Wft-examens die in april e.v. plaatsvinden. Wilt u veel sneller uw Wft-examen doen? Ook dat kan. Neem dan telefonisch contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoon 035 - 2 004 604 of stuur een mail naar info@nibesvv.nl.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!