Zuur zonder zoet

Met het einde van de overgangsregeling in zicht worden de problemen voor een aantal financiële dienstverleners groter. Zeker voor degenen die dachten dat zij er al waren.

Voor sommige adviseurs valt het behalen van de nieuwe diploma’s niet mee. Niet omdat zij hun PE-Plusexamens niet behalen, maar omdat zij nu pas ontdekken dat de oude set diploma’s niet helemaal compleet is. Elke week zie ik er een paar (en dat zal dit jaar wel niet veranderen).
 
Zoals de mevrouw met B-diploma, A-diploma, enkele branchediploma’s, Erkend Hypotheekadviseur, DSI-Beleggingsadviseur; kortom goed opgeleid, degelijk bedrijf, 15 jaar brede ervaring. De PE-Plusexamens Schade Zakelijk, Inkomen en Hypothecair krediet waren (in één keer, mooie cijfers) behaald. Nu alleen nog even omwisselen. En daar ging het mis. Om redenen die zijzelf ook niet meer kan achterhalen, mist zij  één PE-certificaat: PE-Wft-Basismodule 2008-2009. Zuur.
 
Door het ontbreken van dat certificaat was er op 31-12-2013 geen gelijkstelling voor het Wft-diploma Basismodule. Terwijl dat diploma wel vereist is voor de omwisselactie. En zo zie je: verreweg de meeste vakgenoten hebben in 2006 de gelijkstelling voor het Basisdiploma er gratis bijgekregen en tien jaar later is het ontbreken van één onbenullig PE-certificaat fataal. Terwijl die PE-sessies voor Wft-Basismodule echt niet zoveel voorstelden. Maar ja: de regels van de omwisselactie zijn duidelijk en niemand mag daarvan afwijken. Wat ook wel weer begrijpelijk is; zonder harde en duidelijke regeling, blijf je discussiëren en wordt iedere soepelheid gebruikt als beginpunt om de regeling verder op te rekken.
 
Deze mevrouw was eerst heel boos (ook op de boodschapper), maar verwerkte dat snel. Uiteindelijk had zij zelf niet goed opgelet en dat is nu juist iets wat je van een financieel adviseur wel mag verwachten (zei zij zelf). Bovendien is in 2012 en 2013 uitgebreid gewezen op de noodzaak PE-certificaten te controleren. Toen was herstel nog mogelijk. Uiteindelijk heeft deze mevrouw ook niet de grootste pech. Omdat de overgangsregeling nog loopt, kan zij het ontbreken van een geldig oud Wft-Basisdiploma goedmaken door het nieuwe moduul Basis te behalen. Dat kan tot en met 31-12-2016. Met dat nieuwe Basisdiploma (plus natuurlijk al die andere diploma’s, PE-certificaten en behaalde PE-Plusexamens) krijgt zij alsnog haar nieuwe diploma’s.
 
Eén ding durf ik wel te voorspellen: straks krijg ik kandidaten die iets soortgelijks zo laat ontdekken dat er geen tijd meer is om het gat dit jaar nog te dichten. Die staan op 1 januari geheel met lege handen. Ongeacht alle in het verleden behaalde diploma’s. Overgangsregeling voorbij: beginnen bij nul. Eigen schuld? Absoluut. Zuur? Ook.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!