Wijzigingen in komende Wft-(PE-)examens

Het lijkt nog ver weg, maar op 1 april 2018 wijzigen alle Wft-examens, zowel de initiële examens als de PE-examens. Dat blijkt uit het advies dat de minister heeft ontvangen van het CDFD. Dat advies bevat wijzigingen die het college heeft voorgesteld. De minister legt die wijzigingen binnenkort in een consultatievoorstel voor aan de markt. Nog voor het eind van het jaar beslist de minister definitief. 

Soms behoorlijk ingrijpende wijzigingen

Het ziet ernaar uit dat het om een behoorlijk aantal – en soms behoorlijk ingrijpende – wijzigingen gaat. Dat is mede een gevolg van de invoering komend jaar van de Insurance Distribution Directive (IDD) en de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID 2). Natuurlijk verwerkt NIBE-SVV alle wijzigingen tijdig in het cursusmateriaal.
De ontwikkelingen maken ook duidelijk dat de PE-examens niet meer (en ook niet minder) zijn dan het vastleggen van het bewijs dat medewerkers in de financiële dienstverlening altijd aantoonbaar actueel vakbekwaam moeten zijn. Voldoen aan de PA-eis dus. Want ook al worden de IDD en MiFID 2 pas ná 1 april 2018 in de examens verwerkt: op het moment dat de nieuwe wetgeving in werking treedt moet elke financieel dienstverlener al aan de eisen ervan voldoen: MiFID vanaf 3 januari en IDD vanaf 23 februari 2018. Het PE-examen blijft de bevestiging van het ‘PA zijn’.

Wat verdwijnt uit PE-examen?

Voor de PE-examens 2017-2019 betekent de wijziging van de toetstermen dat deze vanaf 1 april 2018 worden uitgebreid met relevante ontwikkelingen uit het kalenderjaar 2017, maar ook dat er ontwikkelingen uit de huidige PE-examens verdwijnen. Dat zijn in elk geval alle ontwikkelingen uit het kalenderjaar 2014. Daarnaast verdwijnen de ontwikkelingen uit 2015 en 2016 die niet meer (voldoende) relevant zijn. Het aantal plussen en minnen lijkt – op dit moment – elkaar redelijk in evenwicht te houden.

PE-examens

Nog lang niet iedereen die voor 1 april 2017 een of meer Wft-diploma’s heeft behaald, heeft zijn PE-examen(s) afgelegd. Dat was ook niet te verwachten, want dat kan tot 1 april 2019. Het is wel goed als degenen voor wie dit geldt vast nadenken over het moment waarop ze hun examen gaan doen. De slagingspercentages over de eerste 3 maanden PE-examens lagen boven de 80%. Of dat zo blijft, of dat deze cijfers mede beïnvloed zijn door de selectie van financieel dienstverleners die er bewust voor heeft gekozen zo snel PE-examen te doen, moet nog duidelijk worden.

Meer informatie

Op de website van het CDFD vindt u een uitgebreid overzicht van de voorgestelde onderwerpen en de voorgenomen wijzigingen van de toetstermen.
 
Om uw vakbekwaamheid op peil te houden biedt NIBE-SVV diverse opleidingen aan:

Daarnaast vindt u in het magazine de Beursbengel, uitgegeven door NIBE-SVV, relevante vaktechnische artikelen. Daarmee blijft u op de hoogte van nieuwe vakmatige ontwikkelingen.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!