Wie is de echte deskundige?

Is het eigenlijk wel logisch dat het vooral opleiders zijn die invloed hebben op de vakbekwaamheidseisen? En wie zou dat dan moeten veranderen? 

Tot 18 september kunt u nog reageren op de PE-actualiteiten, die het CDFD ter consultatie heeft gelegd. U hebt dus nog vier dagen de tijd en ik wil u graag uitleggen waarom ik het belangrijk vind dat u daar even de tijd voor neemt.

Als u in het ‘terugkoppelingsdocument’ (op de website van het CDFD) gaat kijken wie die PE-onderwerpen heeft voorgesteld, dan valt iets op. Nagenoeg alle onderwerpen (meer dan 95%) zijn voorgesteld door opleiders. Het bedrijf waar ik werk (NIBE-SVV) treft u daar trouwens niet bij aan en dat doet mij genoegen. Tegelijk wil ik vaststellen dat het maar goed is dat die andere opleiders wél PE-onderwerpen hebben aangedragen. Want het was echt heel triest geweest als het CDFD het alleen had moeten doen met het handjevol onderwerpen dat marktpartijen zelf hebben aangedragen.

Daar zit precies mijn bezwaar. Ik vind dat een professionele bedrijfstak niet door opleiders moeten laten bepalen wat belangrijk is voor de uitoefening van het vak. Een serieuze bedrijfstak moet dat ook niet willen. Dat moet elke bedrijfstak zelf doen: dáár zitten (of hóren te zitten) de deskundigen die weten wat er voor de praktijk van vandaag en morgen van belang is, wat er wijzigt en wanneer dat gevolgen moet hebben voor (bepaalde) klanten, producten en diensten. Want dát is tenslotte de maatschappelijke taak én het bestaansrecht van de financiële-dienstverlening.

Natuurlijk: er zijn – gelukkig – veel deskundige opleiders in de financiële-dienstverlening. Vaak ook met praktijkervaring. En natuurlijk: niet elk door opleiders voorgesteld onderwerp neemt het CDFD uiteindelijk over in de definitieve lijst met PE-onderwerpen. Maar ik zou graag zien dat de bedrijfstak zich zelf gaat bezighouden met de vakbekwaamheid. Dat de echte marktpartijen (banken, verzekeraars, financieringsmaatschappijen, hypotheekaanbieders, serviceproviders, intermediairs en dergelijke) die rol ook gaan claimen bij het CDFD. En dat die marktpartijen die nieuw geclaimde rol vervolgens ook echt waar maken. Dat alle PE-onderwerpen worden aangedragen door de bedrijfstak en niet voor meer dan 95% door opleiders. Opleiden – ik ben vast niet objectief – is een geweldig leuk vak, maar het is wel een ander vak dan financiële-dienstverlening.

Welke kennis en welke vaardigheden heeft een goede financiële-dienstverlener nodig? Op die vraag moeten toch vooral professionele financiële-dienstverleners het antwoord weten. Hoe professioneel ben je eigenlijk als je dat antwoord aan anderen overlaat?

Dik van Velzen

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!