Vergunninghouder: controleer de diploma’s van uw medewerkers

Het is van belang om deze maand nog te controleren of alle medewerkers met adviserende klantcontacten in het bezit zijn van de benodigde Wft-adviesdiploma’s. Tijdens de omwisselactie bij NIBE-SVV kwam het namelijk vaak voor dat veel medewerkers die ervan overtuigd waren dat ze geldige diploma’s hadden, die toch niet bleken te hebben. En de AFM heeft al aangekondigd dat ze vanaf 1 januari gaat controleren. 

Verantwoordelijkheid vergunninghouder

Op 1 januari 2017 is de overgangsregeling afgelopen. Klanten (laten) adviseren onder het bedrijfsvoeringsmodel is dan niet meer toegestaan. Elke medewerker moet dan persoonlijk in het bezit zijn van de Wft-diploma’s die voor zijn adviserende klantcontacten nodig zijn. Anders dan nog weleens gedacht wordt, is het de verantwoordelijkheid van de vergunninghouder om daarvoor te zorgen. Elke financieel dienstverlener (lees: het bedrijf, de vergunninghouder) doet er dus goed aan om vóór 1 januari 2017 te controleren of alle daarvoor in aanmerking komende medewerkers inmiddels daadwerkelijk de nieuwe Wft-diploma’s hebben behaald. 

Advies: originele diploma’s inzien

Wij adviseren financieel dienstverleners om de originele diploma’s in te zien en om kopieën daarvan te bewaren. Dit advies is mede ingegeven door onze ervaringen tijdens de omwisselperiode. Veel medewerkers van financieel dienstverleners bleken toch niet over geldige Wft-diploma’s te beschikken. 

Controle AFM

De AFM heeft inmiddels bekendgemaakt vanaf 1 januari 2017 te gaan controleren of vergunninghouders aan de diploma-eisen voldoen. Tegelijk heeft zij vergunninghouders gewezen op de noodzaak hun vergunning aan te laten passen als zij op een of meer vakgebieden niet meer aan de vergunningseisen voldoen, dan wel om andere redenen hebben besloten op een of meer vakgebieden niet langer te adviseren en/of te bemiddelen. 

Wft-diploma halen

Blijkt een medewerker toch nog een Wft-diploma nodig te hebben, dan kunt u uiteraard terecht bij NIBE-SVV. We bieden diverse Wft-opleidingen en -examens aan.

Of bespreek de mogelijkheden met onze medewerkers bij het Wft-spoedloket van NIBE-SVV via telefoonnummer 035 - 750 61 55.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 3 Augustus, 2021, 08:36

Bereid je optimaal voor op je Wft-PE-examen

Op 1 april 2022 loopt de huidige PE-periode af. Dat betekent dat je nog tot deze datum hebt om je Wft-PE-examen(s) te behalen. In een poll op onze LinkedIn-pagina vroegen we wanneer onze studenten van plan zijn dit examen te gaan doen. We zijn blij om te zien dat 59% al gecertificeerd is en 22% van plan is om tijdens de zomerperiode examen te doen. Dat is verstandig, want wie tot het laatste moment wacht kan zijn of haar adviesbevoegdheid kwijtraken. Ben je nog niet gecertificeerd? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je optimaal voor te bereiden op het examen.

Lees verder

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

De Wft-PE periode loopt tot 1 april 2022!

Als financieel adviseur moet je je beroepskwalificatie(s) onderhouden. Zorg dat je aan deze eis voldoet met de Wft-PE examens en opleidingen van NIBE-SVV.