Vanaf 1 april 2017 weer PE-examens

Vanaf 1 april 2017 zullen voor het eerst PE-examens worden afgenomen. Het PE-examen toetst of een financieel adviseur de relevante actuele ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan in de afgelopen 3 jaar, goed heeft opgepakt en juist kan toepassen.

Op dit moment bekijkt het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) welke onderwerpen getoetst gaan worden. Tot 11 juli van dit jaar kon men relevante actualiteiten en aanpassingen van toetstermen voor de Wft-examens aandragen. De inzendtermijn is nu gesloten en mede op basis van de binnengekomen input zal het CDFD een definitief advies uitbrengen aan het ministerie van Financiën. Die bepaalt dan de onderwerpen die vanaf 1 april 2017 worden opgenomen in de PE-examens en de initiële Wft-examens. 

Eerst een nieuw Wft-diploma

Maar voordat het zover is, moeten financieel adviseurs die willen adviseren nog aan een andere belangrijke verplichting voldoen. Uiterlijk op 1 januari 2017 moeten zij namelijk nieuwe Wft-diploma’s hebben voor de onderwerpen waarin ze adviseren. Adviseren zonder een nieuw Wft-diploma is wettelijk niet toegestaan. 

Hoe komt een adviseur aan een nieuw Wft-diploma?

Hij moet daarvoor een PE-Plusexamen afleggen en zijn oude Wft-diploma’s omwisselen voor nieuwe Wft-diploma’s. 

Advies: tijdig omwisselen

1 januari 2017 nadert met rasse schreden. Het is daarom aan te raden nu goed na te gaan of u voor 2017 écht al uw nieuwe Wft-diploma heeft. Zo niet, zet dan tijdig het omwisselen in gang, dan weet u zeker of u straks voldoet aan de diploma-eisen. Blijkt dat niet het geval te zijn, dan heeft u nu nog de tijd om te schakelen.
 
Op 1 januari 2017 eindigt de overgangsperiode en kunnen er geen omwisselverzoeken meer worden gedaan, heeft CDFD laten weten. En u kunt dan overigens ook geen PE-Plusexamens meer afleggen. 

Wij helpen u graag met omwisselen

Maak gebruik van de omwisselactie bij NIBE-SVV
 
PS. Ook al heeft u nog niet alle PE-Plusexamens afgelegd, begin toch met de omwisselactie. DUO registreert namelijk later behaalde PE-Plusexamens en koppelt die automatisch aan uw dossier.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!