Straks nieuwe exameneisen Wft en PE Plus

Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) gaat alle Wft-examens actualiseren. Vanaf 1 april 2016 zullen daardoor nieuwe, geactualiseerde exameneisen gelden voor zowel de initiële Wft-examens, als voor de PE Plus-examens. 

Wat verandert er?

Degenen die ná 1 april 2016 examen gaan doen, moeten er dus rekening mee houden dat vanaf die datum de examens zijn geactualiseerd. Voor de PE Plus-examens is deze wijziging ingrijpender dan voor de initiële Wft-examens. Dat komt omdat het CDFD bij de PE Plus-examens (naast de vragen over professioneel gedrag en competenties) alleen de ‘actualiteiten’ van het laatste jaar examineert. Alle examenvragen over de ‘actualiteiten’ van 2014 worden dus vervangen door vragen over de ‘actualiteiten’ van 2015. Bij de initiële Wft-examens worden de examenvragen wel geactualiseerd, maar alles wat ongewijzigd is, blijft ook deel uitmaken van die examens. 

Aangepast lesmateriaal

Vanaf 1 januari 2016 is het nieuwe lesmateriaal voor de Wft-examens en de PE Plus-examens bij NIBE-SVV beschikbaar. Degenen die nu inschrijven voor een opleiding op basis van het huidige lesmateriaal kunnen daarmee tot 1 april 2016 examen doen. Bovendien ontvangen zij in 2016 automatisch en zonder verdere kosten digitaal het nieuwe lesmateriaal.
 
Toch liever een geprinte versie? Die is bij NIBE-SVV te bestellen. De prijs van het papieren geactualiseerde PE Plus-leerboek is € 29, en € 49 voor de initiële Wft-module.
Omdat de PE Plus-examens in 2017 niet meer worden afgenomen, is het voor deze examens tegelijkertijd de laatste actualisering.
 
Leerboeken bestellen of meer informatie

Hoeveel Wft-diploma’s krijgt u?

Afgelopen zomer is besloten dat elke kandidaat ook papieren exemplaren krijgt van de Wft-diploma’s, die een onderdeel zijn van zijn overkoepelende diploma. Daarvoor was dat nog niet het geval. Het is ook niet echt nodig, omdat het bezit van het overkoepelende diploma automatisch de onderliggende diploma’s inhoudt.
 
Omdat veel adviseurs die onderliggende diploma’s toch fysiek wilden hebben, heeft de minister besloten daar geen punt van te maken. Vanaf (ongeveer) eind juli ontvangt een adviseur die een overkoepelend diploma behaalt – als het goed is – automatisch ook de onderliggende diploma’s.
Voor degenen die voor eind juli examen hebben gedaan, is een inhaalslag nodig. Namens de minister is DUO bezig om alle onderliggende diploma’s alsnog op te maken en toe te sturen. Eind oktober zou die inhaalslag afgerond moeten zijn. Ruw geschat gaat het daarbij om 30.000 diploma’s. 

Opleidingen

Kijk op de site van NIBE-SVV voor meer informatie.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!