Programmeerfoutje PE-Plusexamens blijkt hulpmiddel

In de software van de PE-Plus zit een klein programmeerfoutje, waar DUO het liever niet over heeft. Het blijkt ook een hulpmiddel bij het afleggen van de PE-Plusexamens.
 
Een klein programmeerfoutje kan grote gevolgen hebben. Zo is een programmeerfoutje in de software van de PE-Plusexamens er de oorzaak van dat de goed-geïnformeerde kandidaat wel heel gemakkelijk het examen kan behalen. Je moet alleen de truc kennen.
 
Die truc is dat je alle antwoorden bij een examenvraag moet selecteren en vervolgens op de rechtermuisknop moet klikken. Het juiste antwoord of – als meer antwoorden juist zijn – de juiste antwoorden lichten dan op. Vervolgens moet je nog een keer klikken om de selectie ongedaan te maken en kun je de vraag beantwoorden op de gebruikelijke manier. Met dit verschil dat je inmiddels het juiste antwoord weet. Bij rekenvragen waar de kandidaat zelf een getal moet invullen, werkt de methode jammer genoeg niet. Daar moet je zelf op het juiste antwoord zien te komen. Een troostrijke gedachte is daarbij dat er in geen enkel PE-Plusexamen zoveel rekenvragen zitten, dat je op het fout beantwoorden van die vragen kunt zakken.
 
Hoe lang dit programmeerfoutje al in de PE-Plusexamens zit, is niet bekend. Mogelijk al vanaf de aanvang van deze examens begin 2014. Het foutje is pas onlangs bij toeval ontdekt. (Denk ik. Als het eerder is ontdekt, dan door iemand die daar zorgvuldig zijn mond over heeft gehouden.) DUO, verantwoordelijk voor de examensoftware, is inmiddels op de hoogte, maar wil geen enkel bericht hierover bevestigen of ontkennen. Ook niet hoe lang het duurt voor dit programmeerfoutje alsnog is hersteld. Dat begrijp ik dan ook wel weer. Gelet op de aflopende termijn van de PE-Plusexamens is het natuurlijk geen optie om het afleggen van PE-Plusexamens op te schorten tot het systeem op orde is. Maar reken maar dat er hard aan wordt gewerkt om deze bug er zo snel mogelijk uit te krijgen.
 
In elk geval kan het foutje geen nadelige gevolgen hebben voor degenen die inmiddels PE-Plusexamens hebben gedaan. Er gaan geen examens ongeldig worden verklaard, ook al omdat vermoedelijk maar enkele kandidaten van dit ‘hulpmiddel’ op de hoogte waren en hooguit nog een beperkte groep hiervan gebruik kan maken. Op termijn zijn er ook geen nadelige effecten, omdat voor alle behaalde diploma’s geldt dat tussen 1 april 2017 en 1 april 2019 opnieuw een PE-examen moet worden afgelegd. En tegen die tijd is het probleem al lang opgelost.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!