Omwisselproblemen

Vorige week vertelde een klant dat hij nog drie-en-een-halve maand de tijd heeft voor de omwisselactie. Hij maakte zich nog niet zo ongerust. Ik heb geprobeerd hem uit de droom te helpen.

Elke dag zijn er financieel-dienstverleners die een in hun ogen compleet omwisseldossier bij ons aanbieden: de benodigde PE-Plusexamens behaald en alle diploma’s en certificaten bijgesloten. Het enige wat ons exameninstituut nog moet doen, is controleren dat het inderdaad compleet is en vervolgens doorsturen naar DUO. En dan blijken de problemen.
 
Want veel aangeleverde ‘complete omwisseldossiers’ blijken niet compleet. Er ontbreken initiële diploma’s of PE-certificaten. En er worden diploma’s aangeleverd, waarvan de diplomahouder zeker dacht te weten dat die gelijkgesteld waren aan Wft-diploma’s, terwijl dat niet het geval is. Of een diploma dat wél op de gelijkstellingenlijst staat, blijkt pas te zijn behaald ná 1 oktober 2007 en dan biedt het echt toch geen gelijkstelling.  Vragen als ‘Maar het is toch hetzelfde diploma?’ en ‘Wat maken die paar maanden ná 1 oktober nou uit?’ zijn op zich niet onbegrijpelijk, maar maken de zaak niet anders.
 
Met enige regelmaat kan een omwisseldossier alsnog compleet gemaakt worden als een ontbrekend diploma of Wft-PE-certificaat alsnog wordt gevonden. En soms kan nog even snel een (bijvoorbeeld) examen Wft-Basis worden behaald om daarmee het omwisselen van een hele serie hogere diploma’s mogelijk te maken. Maar de tijd daarvoor wordt elke dag korter.
 
De komende periode gaan steeds meer financieel-dienstverleners ontdekken dat zij te laat met de omwisselactie gestart zijn. Het is nu al kort dag om een ontbrekende gelijkstelling nog met een moduulexamen te corrigeren. Straks is het ook te kort dag om wel behaalde, maar nog niet-aangeleverde diploma’s en certificaten na te leveren. En nog wat later is het zelfs te kort dag om geheel complete omwisseldossiers tijdig te controleren en door te sturen naar DUO.
 
Exameninstituten mogen uiterlijk op 31 december de laatste goedgekeurde en geheel complete dossiers bij DUO aanleveren. Iedereen die nu nog wacht met het aanleveren van zijn omwisseldossier accepteert met de dag wat meer risico dat het dossier op 31 december niet compleet is, gecontroleerd en goedgekeurd is en dus niet bij DUO wordt aangeleverd. Sluipenderwijs komt daar het risico bij dat het exameninstituut wel-complete dossiers niet tijdig heeft kunnen controleren en doorgezonden. Want die controle kost natuurlijk tijd. Als er veel dossiers op het laatste moment binnenkomen, dan valt elk dossier dat niet op de laatste dag is goedgekeurd en doorgezonden buiten de boot. Als er op 31 december toevallig een stroomstoring is of internetverbindingen uitvallen, valt die laatste dag wat eerder.  Dat betekent: ondanks behaalde PE-plusexamens géén Wft-adviesdiploma. Gewoon geheel opnieuw beginnen. U bent gewaarschuwd.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!