Meebepalen hoe de PE-examens eruitzien?

Wilt u de inhoud van PE-examens meebepalen? NIBE-SVV roept marktpartijen op om het CDFD te voorzien van onderwerpen voor de nieuwe examens.

Vanaf 1 april 2017 kunt u de PE-examens afleggen die onderdeel vormen van het nieuwe stelsel van Wft-diploma’s. Iedereen die vóór 1 april 2017 een Wft-adviseursdiploma heeft behaald, heeft dan 2 jaar de tijd om zo’n PE-examen te halen. Zonder PE-examen gaat het aan het diploma gekoppelde recht om te mogen adviseren van rechtswege verloren. Het CDFD nodigt iedereen uit onderwerpen voor de PE-examens aan te dragen. Tot nu toe maakten vrijwel alleen opleidingsinstituten hiervan gebruik. NIBE-SVV roept nu de échte marktpartijen op om te komen met onderwerpen.

Onderwerpen PE-examens
De PE-examens omvatten de vakbekwaamheid in de volle breedte: kennis, begrip, vaardigheden, competenties en professioneel gedrag. Kortom: net als nu nog bij de PE-Plus-examens. Alleen het aantal onderwerpen is gelimiteerd. In de periode 1 april 2017 tot 1 april 2018 staan de onderwerpen centraal die in de periode 2014 tot eind 2016 actueel zijn geworden. Het CDFD heeft daaraan toegevoegd dat alleen díe onderwerpen worden meegenomen, die nog steeds relevant zijn. Maar dat is misschien al vanzelfsprekend: het bevragen van niet-relevante onderwerpen draagt tenslotte niet bij aan de vakbekwaamheid.

Principieel verkeerd
Het CDFD nodigt iedereen uit onderwerpen voor de PE-examens aan te dragen. Bij voorgaande PE-rondes bleek steevast dat nagenoeg alleen opleidingsinstituten onderwerpen hebben aangedragen. NIBE-SVV vindt dat principieel verkeerd. Daarom nodigde NIBE-SVV de echte marktpartijen (financieel adviseurs, banken, verzekeraars en hun belangenverenigingen) al eerder uit om individueel of collectief invulling te geven aan die PE-examens. Want alleen op die manier wordt een zinvolle, praktijkgerichte invulling bereikt.

Oproep
Ook deze keer doet NIBE-SVV de oproep om onderwerpen (het CDFD spreekt nog steeds van ‘actualiteiten’) aan het CDFD door te geven. Dat kan tot 11 juli. Daarna gaat de PE-commissie van het CDFD aan de slag met de inzendingen. Ook volgt er nog een consultatieronde.

Oefen uw invloed uit
Voor goed op de praktijk afgestemde examens is het van groot belang dat de echte marktpartijen beslissen over de inhoud van de PE-examens. Maak daarom (individueel of samen met collega’s en belangenverenigingen) gebruik van de mogelijkheid om invloed uit te oefenen. Op de website van het CDFD vindt u een formulier waarmee iedereen onderwerpen voor de PE-examens kan aandragen.

Wft-examens bij NIBE-SVV
Wilt u meer informatie over de examens die u bij NIBE-SVV kunt doen, of wilt u zich aanmelden? Ga dan naar de website van NIBE-SVV.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!