Hoe de omwisselactie toch nog mis kan gaan

Ik vermoed dat een aantal financieel-dienstverleners die de PE-Plusexamens hebben behaald, zitten te wachten. Dat zij denken dat de nieuwe diploma’s vanzelf komen. Dat kan straks echt pijnlijk worden.

Zo langzamerhand begin ik te vermoeden dat een aantal financieel-dienstverleners de omwisselactie niet helemaal goed begrepen heeft. Het resultaat zou wel eens ernstig kunnen zijn. Straks, op 1 januari 2017, tot de ontdekking komen dat je aan alle voorwaarden van de overgangsregeling voldeed, de PE-Plusexamens ook echt hebt behaald, maar toch geen geldige nieuwe diploma’s hebt. En omdat de overgangsregeling dan is afgelopen, kan er niets meer worden hersteld. Gewoon geheel opnieuw beginnen dus. Dat scenario wil ik graag voorkomen.
 
Wat is het geval? Als ik vergelijk hoeveel PE-Plusexamens bij ons succesvol zijn afgelegd en hoeveel nieuwe Wft-diploma’s via de omwisselactie zijn aangevraagd, dan zit daar een belangrijk verschil tussen. En dat is vreemd. Want uiteindelijk zou daar geen verschil tussen moeten zitten. Of hooguit een klein verschil: iemand die eerst zijn PE-Plusexamen haalt en er dan zelf achter komt dat hij toch niet aan de voorwaarden voldoet. Dus: geen geldige gelijkgestelde Wft-diploma’s op 31-12-2013 had. En natuurlijk: er zijn ook financiële dienstverleners die met de omwisselactie wachten totdat zij alle PE-Plusexamens hebben behaald, die zij nodig hebben. Dat hoeft niet, maar dat kan wel. Nou ja, tot het eind van het jaar dus. Maar het verschil in aantallen is te groot om daarmee verklaard te zijn.
 
Wat ik vermoed, is dat een aantal financieel-dienstverleners die de PE-Plusexamens hebben behaald, zitten te wachten. Bijvoorbeeld op het certificaat van dat PE-Plusexamen. Maar voor PE-Plusexamens wordt geen certificaat verzonden. Of zij denken dat de nieuwe diploma’s op enig moment vanzelf komen als je je PE-Plusexamens hebt behaald. Maar dat is niet geval: de nieuwe diploma’s moeten echt worden aangevraagd en daarbij moet worden aangetoond dat is voldaan aan de voorwaarde van geldige, gelijkgestelde diploma’s. Zo af en toe spreek ik ook financieel-dienstverleners die niet hebben begrepen dat er echt fysiek nieuwe diploma’s worden verstuurd. Zij denken dat – net als bij het vorige Wft-vakbekwaamheidsstelsel – hun oude diploma’s, vergezeld van PE-certificaten en PE-Plusexamens een nieuwe gelijkstelling opleveren.
 
Maar dat is allemaal niet waar. Je moet straks echt een nieuw diploma hebben. Op papier, afgegeven door het Ministerie van Financiën. Na 1 januari hebben alle gelijkstellingen en PE-bewijzen voorgoed hun geldigheid verloren. Alleen het nieuwe diploma telt dan nog. En die diploma’s moet je ook echt via de omwisselactie aanvragen bij je exameninsituut. Verzoeken die na 31 december binnenkomen, worden niet meer behandeld. Hoe schrijnend ook. Dus kijk nog even na hoe het bij u en uw collega’s zit.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!