Het staartje van de omwisselactie

PE-Plusexamen afleggen kan niet meer. Omwisselen kan nog wel, maar alleen met een compleet omwisseldossier.

De omwisselactie heeft alsnog een staartje gekregen. Vorige week maakte het CDFD bekend dat degenen met een compleet omwisseldossier alsnog voor de nieuwe Wft-diploma’s in aanmerking komen.
 
Nadat op 1 januari 2017 de overgangsregeling van het nieuwe vakbekwaamheidssysteem definitief was afgelopen, bleek dat een aantal financiële dienstverleners de omwisselactie zelf nog niet (geheel) hadden geregeld. Om uiteenlopende redenen. Daar zaten financiële dienstverleners bij die wel in het bezit waren van alle benodigde en geldige diploma’s en/of Wft-PE-certificaten, maar deze nog niet (allemaal) bij het omwisselende exameninstituut hadden ingeleverd. In een enkel geval had een financiële dienstverlener op de laatste dag (zaterdag 31 december) zijn diploma’s aan het exameninstituut gestuurd. Maar ja: zaterdag, ook nog oudejaarsdag, was het exameninstituut gesloten. In die gevallen heeft het exameninstituut niet tijdig kunnen beoordelen dat het omwisseldossier compleet was en daarmee kon dat dossier ook niet tijdig bij DUO worden aangemeld.
 
Dan kun je natuurlijk zeggen: ‘jammer, u hebt drie jaar de tijd gehad’. Maar als het dan alleen gaat om de administratieve verwerking van een compleet omwisseldossier, is dat wel erg zuur. Zeker gezien de consequentie: alle initiële examens opnieuw afleggen.
 
Daarom heeft het CDFD voor een coulanceregeling gekozen: geheel complete omwisseldossiers kunnen alsnog bij een Wft-geaccrediteerd exameninstituut (zoals NIBE-SVV Examens) worden ingeleverd. Na een goedkeurende beoordeling kan het exameninstituut deze omwisseldossiers alsnog bij DUO registreren. Vervolgens ontvangt de financiële dienstverlener alsnog de nieuwe Wft-diploma’s.
 
Voor alle duidelijkheid: de overgangsregeling zelf is niet verlengd. Het afleggen van PE-Plusexamens kan niet meer. En elke adviserende klantmedewerker moet vanaf 1 januari van dit jaar in het bezit zijn van de nieuwe Wft-diploma’s. Dat levert overigens geen problemen op voor de financiële dienstverleners die op grond van deze coulanceregeling hun Wft-diploma pas in 2017 krijgen. Want de diplomadatum is gekoppeld aan de datum van het laatstbenodigde examen (meestal een PE-Plusexamen).
 
Een soepele afsluiting van een voor velen toch wat ingewikkelde overgangsregeling.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!