Het laatste PE-Plusexamen

De laatste twee uur van dit jaar kunt u geen PE-Plusexamens meer afleggen. Maar wat even belangrijk is: uw omwisseldossier moet dan wel geheel compleet bij DUO zijn aangeleverd. 31-12-2016 is echt een fatale datum. 

Het laatste PE-Plusexamen kunt u afleggen op 31 -12 2016. Dat wist u al. Wat u misschien nog niet wist, is dat u dit examen dan voor 22.00 uur moet hebben afgelegd. De laatste twee uur van dit jaar kunt u geen PE-Plusexamen meer doen. In hoeverre trouwens exameninstituten de mogelijkheid bieden om op 31-12-2016 (een zaterdag) tot 22.00 uur examen te doen, mag elk exameninstituut zelf bepalen. Als u van plan bent van de laatste mogelijkheid gebruik te maken is het goed dat vooraf even na te gaan. Gebruik maken van die allerlaatste mogelijkheid kan getuigen van oprecht zelfvertrouwen, maar lijkt mij vooral onhandig.
 
Wat u misschien bij dat geheel zou kunnen vergeten, is dat het behalen van een PE-Plusexamen niet voldoende is om een nieuw Wft-diploma te krijgen. Ook uw ‘omwisseldossier’ moet op 31-12-2016 volledig bij DUO zijn aangeleverd. Dat omwisseldossier bestaat uit een overzicht (en waar nodig kopieën) van alle diploma’s en PE-certificaten die u nodig hebt voor de omwisselactie. Alleen de combinatie (slagen PE-Plusexamen én compleet omwisseldossier) levert een diploma op. Blijkt op 1 januari 2017 dat u een PE-certificaat vergeten was bij te sluiten, dan kunt u die vergissing niet meer herstellen.
 
Nu leert de ervaring dat er nogal wat kandidaten zijn die eerst hun PE-Plusexamen behalen en dan pas de omwisselactie in werking zetten. En ach, het is pas februari, dus nog voldoende tijd. Als nu bij de omwisselactie blijkt dat u een diploma of certificaat niet hebt bijgesloten, dan kan dat nog worden hersteld. U hebt nu zelfs voldoende tijd om ook nog een initieel Wft-examen te halen als dat nodig is voor de omwisselactie. Zo blijkt met enige regelmaat dat aan een omwisseldossier één gelijkstelling of PE-certificaat ontbreekt, waardoor ook alsnog een initieel examen vóór 31-12-2016 moet worden behaald.  Maar wat nu nog kan, kan straks niet meer.
 
Al eerder heb ik voorspeld dat het in de laatste maanden druk gaat worden in de examenlocaties. Heel druk. Ik vermoed dat u eind december nergens meer een plekje kunt vinden. Ik denk ook dat exameninstellingen het aan het eind van het jaar heel druk krijgen met omwisselacties: het tijdrovende controleren en waar mogelijk laten completeren van aangeleverde omwisseldossiers en deze dossier vervolgens tijdig, dus uiterlijk op 31-12-2016 aanleveren bij DUO. Ik durf nu al te voorspellen dat sommige financiële dienstverleners straks iets te makkelijk over de einddatum hebben gedacht. In elk geval bent u vast gewaarschuwd.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

De Wft-PE periode loopt tot 1 april 2022!

Als financieel adviseur moet je je beroepskwalificatie(s) onderhouden. Zorg dat je aan deze eis voldoet met de Wft-PE examens en opleidingen van NIBE-SVV.