Het einde van de omwisselactie

Alle medewerkers in de financiële dienstverlening met adviserende klantcontacten moeten nu in het bezit zijn van de voorgeschreven Wft-diploma’s. En natuurlijk permanent actueel.

Op 31 december eindigde niet alleen 2016, maar ook de poorten bij DUO voor de omwisselactie en de PE-Plusexamens. Na drie keer te zijn verlengd, is de overgangsregeling van het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel afgesloten. Die was niet voor iedereen een succes.
 
Zeker in de laatste maanden van 2016 werd het druk, omdat een flink aantal diplomahouders nog niet aan de omwisselactie was toegekomen. Niet verstandig misschien, maar soms waren daarvoor wel begrijpelijke redenen. Variërend van een buitenlands verblijf (en na terugkomst ontdekkend dat er hier het nodige is veranderd) of persoonlijke omstandigheden (ziekte, zwangerschap en aansluitend enige tijd er tussen uit). Maar vaak ook om minder begrijpelijke redenen. Zoals tegen beter weten in hopen dat het stelsel alsnog zou worden gewijzigd (een generaal pardon, al dan niet afhankelijk van omvang van de portefeuille of leeftijd) of de meest gehoorde reden: ‘niemand heeft mij tijdig geïnformeerd’. Vooral medewerkers van grote bedrijven blijken een hoge mate van pampering gewend te zijn (‘als ik wat moet doen, regelt mijn baas dat wel voor me’).
 
Een aantal diplomahouders is te laat in actie gekomen. Vooral degenen die én heel laat in actie kwamen voor de omwisselactie én vervolgens (soms tot hun verbazing) niet in het bezit bleken van een complete set op 31 december 2013 geldige diploma’s. Hetzij omdat een PE-certificaat ontbrak, hetzij omdat hun oorspronkelijke diploma niet bleek te zijn gelijkgesteld, terwijl zij dachten dat dat wel het geval was. Bij degenen die heel snel met de omwisselactie waren begonnen (daarmee het advies opvolgend dat volgens mij elk opleidings- en exameninstituut heeft gegeven), bleek vaak nog wel het een en ander te repareren. Maar met het aflopen van de termijn werd die mogelijkheid steeds minder.
 
Toch is het laatste woord over de omwisselactie vast nog niet gesproken. Ook in de komende periode zullen zich nog financiële dienstverleners melden die oude diploma’s willen omwisselen of die PE-Plusexamens willen afleggen. Het is duidelijk dat dat niet mogelijk meer mogelijk is. Iedereen die nu nog niet in het bezit is van de Wft-adviesdiploma’s die hij nodig heeft, zal deze opnieuw moeten behalen. Hetzij via de reguliere examens, hetzij via een EVC-procedure.
 
Alle lezers van dit blog: graag wens ik u een gelukkig en voorspoedig 2017.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 3 Augustus, 2021, 08:36

Bereid je optimaal voor op je Wft-PE-examen

Op 1 april 2022 loopt de huidige PE-periode af. Dat betekent dat je nog tot deze datum hebt om je Wft-PE-examen(s) te behalen. In een poll op onze LinkedIn-pagina vroegen we wanneer onze studenten van plan zijn dit examen te gaan doen. We zijn blij om te zien dat 59% al gecertificeerd is en 22% van plan is om tijdens de zomerperiode examen te doen. Dat is verstandig, want wie tot het laatste moment wacht kan zijn of haar adviesbevoegdheid kwijtraken. Ben je nog niet gecertificeerd? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je optimaal voor te bereiden op het examen.

Lees verder

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

De Wft-PE periode loopt tot 1 april 2022!

Als financieel adviseur moet je je beroepskwalificatie(s) onderhouden. Zorg dat je aan deze eis voldoet met de Wft-PE examens en opleidingen van NIBE-SVV.