Het eerste jaar Wft-PE-examens zit erop: wat valt op?

Het eerste jaar Wft-PE-examens is achter de rug. Tegelijk zijn per 1 april de exameneisen gewijzigd voor zowel de PE-examens als de initiële examens. Niet ingrijpend gewijzigd, maar aangepast aan de actualiteit. Vragen met betrekking tot ontwikkelingen over 2014 maken geen deel meer uit van de PE-examens, vragen over ontwikkelingen in 2017 zijn toegevoegd. Per saldo lijken de examens daarmee niet lastiger geworden, al moeten de uitslagen in de komende periode nog duidelijk maken of dat vermoeden klopt.

Piek in PE-examens

In het eerste jaar zijn 47.560 Wft-PE-examens afgelegd, zo blijkt uit de cijfers van het CDFD. Daar zag het 3 maanden geleden nog niet naar uit. Na 9 maanden stond de teller nog op ruim 18.000. Maar het bleek dat de meeste kandidaten hun PE-examen hadden gepland in de maanden vlak vóór de wijzigingsdatum van 1 april. Alleen al in maart leidde dat tot ruim 17.000 PE-examens. Wij verwachten dan ook dat deze maand en de komende maanden het aantal PE-examens weer terugzakt, om vervolgens in of na de wintermaanden weer te stijgen. En dan waarschijnlijk nog meer te pieken, want 1 april 2019 is niet alleen de volgende wijzigingsdatum, maar ook de harde datum waarop de eerste PE-periode eindigt. Als u voor 1 april 2017 een Wft-diploma heeft behaald en niet voor 1 april 2019 uw PE-examen behaald heeft (de uitzonderingen bij Basis en Consumptief krediet daargelaten), dan heeft u geen geldig Wft-diploma meer. Althans: geen diploma dat een adviesbevoegdheid oplevert.

Bijzonderheden

Aan het eerste jaar PE-examens vallen enkele bijzonderheden op:

  • Er zijn nog steeds kandidaten die het PE-examen Basis doen (terwijl toch al sinds eind 2017 bekend is dat dat niet hoeft).
  • De geslaagdenpercentages zijn hoog (ruim 88% van de kandidaten is geslaagd) en bijzonder stabiel. Bijna alle examens scoren boven de 90%. Alleen Hypothecair krediet (75,9%) en Vermogen (82,2%) zitten daar flink onder.
  • Van alle Adviseurs schadeverzekering zakelijk heeft al bijna de helft PE-examen gedaan. Alle andere groepen adviseurs zitten daaronder. De Adviseurs zorgverzekeringen bungelen met nog geen 10% onderaan.

Verrassend

Verrassend is dat in het eerste jaar na de overgangsperiode ruim 44.000 initiële examens zijn afgelegd. Dat lijkt erop te wijzen dat – in strijd met het beeld dat regelmatig wordt geschetst – toch een redelijk aantal nieuwe medewerkers instroomt in de financiële dienstverlening. De slagingspercentages bij de initiële examens liggen wel – net als vorig jaar bij de PE-Plusexamens – lager dan die van de PE-examens. Maar met een landelijk gemiddelde van meer dan 60% (en een nog hoger gemiddelde bij NIBE-SVV-cursisten) lijken die ons heel aanvaardbaar.

Meer weten?

Lees ook het artikel ‘De meest gestelde vragen over de Wft, PE en PA én de antwoorden’

Artikelen uit de Wft-PE nu als boekje te bestellen

De leerteksten in de online leeromgeving kunt u altijd per onderwerp zelf printen. Maar heeft u liever een tekstboek met alle artikelen in print? Vanaf 1 april kunt u dat bij uw aanmelding aangeven. Wij sturen dan na uw inschrijving de syllabus zo snel mogelijk naar u toe. Hiervoor brengen we eenmalig een bedrag van € 39,- in rekening.

Heeft u zich al ingeschreven? Dan kunt u de syllabus alsnog bestellen in uw online leeromgeving.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!