Hebt u uw diploma al?

Soms duurt het heel lang voor je je Wft-diploma krijgt. Daar is een verklaring voor. Maar zoals wel vaker: geen verklaring die bevredigt.

Natuurlijk: het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel is een geweldige operatie. Voor bedrijven (om medewerkers tijdig de nieuwe diploma’s te laten behalen), voor medewerkers (die een of meer PE-Plusexamens moeten behalen nadat zij alle oude diploma’s en certificaten weer eens hebben opgegraven) en voor opleidingsinstituten, exameninstellingen, CDFD en DUO. Maar toch. Het zou dan toch mooi zijn als de kandidaten die voor de examens zijn geslaagd, niet alleen een e-mailuitslag krijgen, maar ook het diploma.

Er zijn mensen die in oktober 2014 voor hun (PE-Plus) examen zijn geslaagd en het diploma nog steeds niet hebben ontvangen. Dat leidt niet tot rampspoed. Formeel heeft niemand dat echte diploma voorlopig nodig. Voor de meeste medewerkers geldt dat 1 januari 2017 de fatale datum is en dan nog is het voldoende als je voor de noodzakelijke examens bent geslaagd. Het nog niet hebben van het papieren diploma zelf is – evenals het per ongeluk verliezen van dat bewijsstuk – uiteindelijk niet bepalend. Maar toch: het ís wel een bewijsstuk en als je recht hebt op een diploma, dan wil je dat ding ook hebben.

U weet: de diploma’s worden afgegeven door de minister van Financiën. DUO maakt de diploma’s op en er is wel sprake van geweest dat DUO die diploma’s rechtstreeks aan de klant toestuurt, maar om een of andere reden gebeurt dat niet. DUO stuurt de diploma’s naar de exameninstituten en die sturen de diploma’s dan weer door aan de klant. En daar zit precies het probleem.

Een paar dagen terug kreeg het exameninstituut van NIBE-SVV zo’n 3.500 diploma’s tegelijk om door te sturen. Soms voor kandidaten die twee weken geleden hun examen hebben gehaald (fijn, zo snel je diploma), maar ook kandidaten die in oktober 2014 hun examen hebben behaald en nog steeds op dat diploma zitten te wachten. En DUO levert wel de diploma’s, maar niet de bijbehorende adresgegevens. Zodat het exameninstituut, op basis van de gegevens die op het diploma staan, per kandidaat het adres er bij moet zoeken om het diploma op te kunnen sturen. Waarna natuurlijk blijkt dat niet iedereen altijd op hetzelfde adres blijft wonen. De gemiddelde Nederlander verhuist eens in de 7 jaar. De lange tijd voor het afleveren van het diploma breekt dan wel op.

Zoals gezegd: uiteindelijk leidt het niet tot brokken. Maar het blijft wel vervelend voor degenen die zich zo lang afvragen waar hun diploma blijft. Nu weet u waarom.

Dik van Velzen
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!